In België:
Het klopt dat de leerplicht maximum kan gelden tot je 18e verjaardag. Daarna gelden er echter andere 'sociale verplichtingen.'
- Als je bent afgestudeerd moet je je 'inschrijven bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleidingen (VDAB). Hierdoor begint je wachttijd te lopen waardoor je na verloop van tijd een ' wacht/werkloosheidsuitkering' kan krijgen die het wegvallen van een inkomen verzacht. Om deze uitkering te krijgen moet je eerst wel hebben gewerkt en/of kunnen bewijzen dat je actief naar een job hebt gezocht. Na je inschrijving bij de VDAB zoekt de dienst samen met jou naar een geschikte job, zodat je, als je zelf niets vindt, toch kan werken.
-Weiger je om te werken of om actief te solliciteren? Dan krijg je géén werkloosheidsuitkering en voorzie je ook niet in je eigen onderhoud.
Besluit: je hebt dus weldegelijk een 'plicht' nadat je meerderjarig bent geworden. Deze plichten worden uiteraard bijgestaan door rechten en zijn niet van toepassing op iedere meerderjarige niet-gepensioneerde.
Toegevoegd na 8 minuten:
Kanttekening: in deze redenering werd geen rekening gehouden met het eventuele onderhoud, bekostigd door een ouder of een voogd. Ook staat er een limiet op het onderhoud door de ouders, want kinderbijslag wordt uitbetaald voor niet-studerende kinderen tot de leeftijd van 18 jaar. Daarna krijgen ouders geen vergoedingen meer, tenzij het om een ernstig invalide meerderjarige gaat.