Normaal gesproken geeft een school eerst ZELF een advies af, voordat het kind de Cito Toets doet. De combinatie schooladvies/cito score gaat bij de inschrijving voor de middelbare school en als het schooladvies sterk afwijkt van de cito score, neemt de middelbare school contact op met de basisschool.
De Cito Score is een momentopname. Het kan zijn dat het kind toevallig een black-out had en dat de school zelf (terecht!) een hele andere indruk heeft van het kind en dus hoger heeft geadviseerd dan wat op basis van de Cito Score wordt geconcludeerd. Er is trouwens helemaal niks mis met een VMBO-K advies als dat goed bij het kind past.
Wat NIET kan, is dat de school op basis van de Cito score eerst het schooladvies op een lager niveau zet, en daarna, als de ouders gaan piepen, het advies opeens naar boven bijstelt.
In de Cito score zitten geen rekenfouten. Er is dit jaar wel vanalles mis gegaan met de speciale luistertoets voor dyslectische kinderen, waardoor die gemiddeld allemaal wat meer verward zijn geraakt dan de bedoeling was. Resultaat: lagere scores dan verwacht werd op basis van de entreetoets (die de meeste kinderen in groep 7 doen). Scholen houden aan hun oorspronkelijke advies vast, en de kinderen komen na wat overleg toch terecht waar ze heen wilden.
Als er iets mis was geweest met de reguliere berekening, was dat door het Cito zelf hersteld.
Dus nee, dit is geen normale gang van zaken.