Is het verplicht voor een school om kluisjes te hebben?

Mijn school heeft ze afgeschaft en ik heb nu enorm last van me rug.

Weet jij het antwoord?

/2500

het is volgens mij niet bij de wet verplicht, maar ik zou gewoon met een hele groep naar de leiding stappen: als jij last van je rug krijgt(kan ik me goed voorstellen want de boeken worden steeds dikker en je krijgt er steeds meer. Ern handtekeningenactie misschien? succes ermee in ieder geval! Toegevoegd na 43 seconden: sorry maakte mijn zin niet af: als jij last van je rug krijgt is dat een goed argument.

De school is niet verplicht om kleusjes aan te schaffen. Maar jij hoeft ook geen rugzak mee te nemen die zwaarder is al 15% van je lichaamsgewicht. Dus leg dit voor bij de leerlingenraad of bij je mentor dat jij je boeken niet kan meenemen naar de les zonder kluisje.

Nee dat is de school niet verplicht, het is wel een advies/tip vanuit de 'commissie boekentas' 'De zware boekentassen van leerlingen in het voortgezet onderwijs staan al langer in de belangstelling. In 1998 is naar aanleiding van protesten van ouders, leerlingen en scholen de 'commissie Boekentas' ingesteld. Deze commissie heeft destijds een aantal tips geformuleerd om het gewicht van de schooltas te doen verminderen, maar de tassen bleven onverminderd zwaar. De commissie stelde dat ergonomisch gesproken het gewicht niet meer dan 10% van het eigen lichaamsgewicht zou moeten bedragen. Daarnaast gaven zij een aantal belangrijke tips: Voor scholen: Stel kluisjes beschikbaar en geef leerlingen voorlichting over het gebruik ervan; Geef voorlichting over een goede schooltas en begin daarmee in groep 8 van het basisonderwijs; Geef expliciet aan welke boeken leerlingen niet mee naar school moeten nemen en welke wel; Maak meer gebruik van ict, laat leerlingen opdrachten achter de computer maken; Geef leerlingen de gelegenheid om hun huiswerk op school te maken. Tips voor leerlingen en ouders vind je in de bron: http://www.ouders.net/school-en-thuis/onderwijsthemas-/162-te-zware-boekentas-.html Dus: je kunt de school wijzen op het advies van de 'commissie boekentas' over kluisjes en over het 10% van het eigen lichaamsgewicht maar je kunt ook nu voorstellen aan alle leerkrachten dat er per 2 tafels nog maar 1 boek hoeft te worden meegenomen. Spreek dan met elkaar af wie welk boek mee neemt. Ik zou dus wel met school een gesprek aangaan want jij bent niet de enige. Heb je nu wel plek om je jas op te hangen? Misschien kun je een dun rugzakje in je jaszak meenemen (zo'n gymtasgeval) en die onder je jas hangen en daar wat boeken in doen overdag?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100