Dragen strengere exameneisen bij aan het hoger worden van het onderwijskwaliteit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, want in principe heeft de onderwijskwaliteit niets met hogere exameneisen te maken. Theoretisch kan het zo zijn, dat de exameneisen laag zijn, en de kwaliteit van het onderwijs hoog. In dat geval hebben strengere exameneisen geen enkele invloed (of hoeven geen enkele invloed te hebben) op de kwaliteit van het onderwijs. Maar natuurlijk is er wel een indirect verband. Want met een zekere mate van waarschijnlijkheid kun je stellen, dat als de exameneisen hoger worden, tot op dat moment de mensen die examen deden met gemak konden slagen. Als de onderwijskwaliteit in dat geval laag is, zal een onderwijsinstelling gedwongen worden om de kwaliteit op te schroeven, omdat geen enkele onderwijsinstelling zit te wachten op een laag slagingspercentage. De enige manier om het slagingspercentage op te schroeven, zal dus zijn het verbeteren van het onderwijs.

Ja. Als de eisen worden verhoogd, betekend dat dat de kandidaat een betere kennis moet hebben om te slagen. Een betere kennis wordt verkregen door beter onderwijs, of betere zelfstudie. Als de onderwijskwaliteit wordt verhoogd, is dit beter voor de school. Hun slagingspercentage blijft dan hetzelfde, waardoor de school goed blijft. De leerlingen hoeven zelf niet veel te doen, behalve opletten. Als het namelijk van de zelfstudie van de leerlingen af moet hangen, zal dit vaak niet zo positief uitlopen. Tenzij deze, evt door beter onderwijs, wordt gestimuleerd. Kortom; de school zal dingen positief aan moeten passen om een goede school te blijven.

Nee, strengere exameneisen zorgen ervoor dat de leerling meer moet weten en kunnen. Dat lukt nog beter als er het onderwijs kwaliteit hoger word, maar als de school daar geen gehoor aan geeft moet de leerling zelfstandig beter gaan presteren. Meestal wordt het onderwijskwaliteit wel aangeschroefd als de exameneisen strenger worden, maar dat hoeft dus niet perse. Toegevoegd na 49 seconden: Maar het staat eigenlijk los van elkaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100