is er een volwaardige manier om van mbo naar vwo te komen?

ik hoorde dat LOI niet echt de beste keuze is namelijk

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dit heet bij Gilde opleidingen 'VAVO'. In 37 weken kan je een VMBO-T, Havo of VWO diploma halen.

Naar het VWO is niet logisch. Dan ga je namelijk van tertiair naar secundair onderwijs. Je bedoelt wellicht naar WO, oftewel universiteit? Na een MBO-4 opleiding kun je naar de HBO. Na je propedeuse HBO kun je starten aan een universiteit.

De vraag is wat je wilt bereiken. Aan alleen een VWO-diploma heb je niet zoveel, als je een universitaire opleiding wilt doen, kun je vaak beter via het HBO gaan. Als je net begonnen bent op het MBO, zou je nog kunnen overwegen om terug te gaan naar de HAVO, en daarna ofwel je HBO-propedeuse halen, of na HAVO nog VWO doen. Je kunt ook staatsexamens doen inderdaad, o.a. via LOI of ander afstandsonderwijs. Of volwassenenonderwijs. Wat je ook kunt doen, is vanaf je 21e een toelatingsexamen doen voor HBO of universiteit. Dat kan niet bij elke opleiding. Of je kunt je inschrijven bij de Open Universiteit, daar hoef je geen vooropleiding voor te hebben, je moet alleen minstens 18 zijn.

Als je mbo hebt heb je meestal ook een mavo diploma. Als dit het geval is kan je van mavo naar havo en van havo naar vwo. Dit kun je doen op het volwassenen onderwijs. Als je geen mavo diploma hebt heb je wel een overgansbewijs van bijvoorbeeld 3 naar 4 havo. Dit is hetzelfde als een mavo diploma. Hiermee kan je volgens mij ook bij het volwassenenonderwijs verder mee gaan. Toegevoegd na 1 minuut: De meest logische route is om van het Mbo (niveau 4) naar het hbo te gaan en dan naar het WO. Dit hangt er vanaf wat je ermee wilt gaan doen. Wil je naar het VWO om een vwo diploma te halen of wil je daarna een universitaire opleiding doen?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100