Er komen per jaar een paar nieuwe woorden bij. Maar zijn er ook woorden die officieel wegvallen?

Toegevoegd na 6 minuten:
En zo ja.. welke dan?

Weet jij het antwoord?

/2500

ja er zijn ook woorden die vervallen..... Toegevoegd na 9 minuten: met name in het christelijke schoolwoordenboek.....

Neen. Daar zijn verenigingen voor, om die te behouden. Zelfs als ze verloren lijken te zijn, dan nóg zijn ze altijd nog te bezigen met een toevoeging als 'zoals men vroeger pleegde te zeggen'. Een voorbeeld: http://archaisch-is-goed.hyves.nl/ En verder hebben we ook nog de liefhebbers van Bommelboeken. Zij spreken een rijker en verouderder Nederlands dan het modernere en platvloerse wat tegenwoordig overal klinkt.

Nee er zijn geen woorden die wegvallen in het woordenboek, maar wel in de spreektaal... Wie zegt nu dat iets duf is? Dat was helemaal in 20 jaar terug... Maar nu is duf niet meer bestaand...

Er verdwijnen niet 'officieel' woorden, maar als ze een paar jaar niet meer gebruikt worden kunnen ze uit de dikke van dale verdwijnen.

Het woord 'Katerjager' heb ik sinds 2000 niet meer in de Dikke van Dale gezien. Maar stond nog wel in de zesde druk van 1926... Dus ergens tussen 1926 en 2000 is het woord dus verdwenen... Toegevoegd na 2 minuten: En tussen 1926 en 2000 heb ik de Dikke van Dale ook niet doorgebladerd...

Ja, er verdwijnen ook woorden uit de gangbare woordenboeken, Zo is een aantal jaren geleden het woord zeepklopper verdwenen. Er zijn wel een aantal Neerlandici die hier over publiceren, ik geloof dat Nico Scheepmakers daar heel precies in was, maar ook anderen (Hugo Brandt Corstius?)

Een voorbeeld uit mijn verleden: het woord "onterecht" als bijvoegelijk naamwoord "Een onterechte vlegel" - hoor je nooit meer. Maar in de 60'er jaren vaak.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100