Zijn er bewijzen dat het niveau van de Nederlandse taal op scholen achteruit is gegaan in de laatste jaren?

Tegenwoordig kom ik op zoveel plaatsten de meest extreme taalfouten tegen (GV is 1 van deze plaatsen). Is er bewijs dat de kennis van de Nederlandse taal bij de "nieuwe" generatie veel slechter is als bij de "oudere" generatie?

P.S. Ik wil hiermee niet zeggen dat ik perfect ben wat betreft de Nederlandse taal, maar het zijn soms zulke grote fouten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dezelfde vraag heeft de Nederlandse regering bewogen onderzoek te doen. Daaruit bleek inderdaad dat het niveau taal - en trouwens ook rekenen - achteruit is gegaan de laatste jaren. Het beleid is jarenlang geweest. Leerlingen zelf dingen laten opzoeken en er presentaties over houden voor elkaar. Dat was op zich niet verkeerd, maar het ging ten koste van basisvaardigheden taal en rekenen. Veel onderwijsgevenden hebben daartegen gewaarschuwd. Zij werden afgeschilderd als 'mensen die de moed niet hebben iets te veranderen'. Gelukkig is men wakker geworden en is beleid uitgezet om het te verbeteren. 'Meijerink' en 'referentiekader' zijn twee sleutelwoorden om te zien wat die plannen inhouden.

Ha, die 1vraagje; Er is recentelijk onderzoek gedaan naar de reken- & taalvaardigheden van o.a. PABO-studenten waarbij aan is getoond dat het kennisniveau op deze terreinen in het algemeen veel lager was dan bij vroegere generaties.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100