Zal ik meedoen aan een examen Elementair Boekhouden (5 VWO) terwijl dit buiten mijn richting qua vervolgstudie valt?

Ik ben 16 jaar en ik zit in 5 VWO. Onze M&O leraar heeft ons de keuze gegeven om deel te nemen aan een examen Elementair Boekhouden.
Ik doe een NT&NG-profiel wat dus inhoudt dat ik de exacte vakken in mijn pakket heb. In het vrij deel heb ik M&O gekozen omdat ik destijds hoorde dat je er erg veel mee kan, en omdat ik er toen nog niet echt uit was wat ik wilde gaan doen. Een diploma Elementair Boekhouden ligt dus eigenlijk buiten mijn gebied qua studiekeuze.
Nu is mijn vraag of het aan te raden is mij aan te melden voor dit examen, als ik een exacte vervolgstudie ga kiezen? Heb ik wat aan dit diploma, als ik er in mijn vervolgstudie en beroep weinig meer mee te maken krijg?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kwestie v afwegen. Kost het je 20 u per week, dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor niet meedoen, en lekker gaan sporten (=lichamelyke gezondheid, sociale contacten en plezier) & leren voor je andere vakken. Is het qua tijd te doen, dan zeker het overwegen waard; als je ooit in de komende 50 jaar een eigen bedrijfje wil, is het heel handig . Ook wordt het steeds belangrijker voor wetenschappers/praktijkwerkers om financiele overwegingen te kunnen maken (leuk hoor dat je eencure for cancer wil ontwikkelen, maar geldschieters gaan pas met je in zee als je een positieve kosten-baten-analyse kan laten zien). Daarnaast laat je aan toekomstige werkgevers zien dat je bereid bent om buiten je kokertje te kijken, de handen uit de mouwen te steken, etc. Je doet daarnaast algemene kennis en studievaardigheid op, ook erg handig want je wil volgens mij nog minstens 5 jaar studeren (vwo afmaken + vervolg). Mijn eigen ervaring is, dat ik mij vak pas na de opleiding geleerd heb; juist het 'je redden', laten zien dat je wat wil en kan, doe je door dit soort dingen. Succes!

Je zal er later zeker geen last van hebben dat dit op je C.V. staat, dus waarom niet?

Het is altijd leuk om te hebben! Het is echt niet moeilijk als je gewoon alles begrijpt. Zorg dat je het even goed door hebt gelezen en geoefend hebt. (bij ons was iedereen vorig jaar geslaagd: 17mensen) Als je twijfelt of je de stof beheerst is het misschien niet verstandig om te doen, maar met wat oefening zal het dan alsnog wel lukken! Succes met de keuze en eventueel het examen.

In menige exacte vervolgstudie heb je wel wat aan bedrijfseconomie, vooral die aan de TU Delft , UTwente en Eindhoven. Basis boekhouden is daar een soort van begin in. Want ook daar leer je (en moet je leren) om bij de te ontwerpen producten de kosten in de gaten te houden, ook bij werktuigbouw bv. (kost en kostprijs is op zich geen elementaire boekhouding meer, maar die elementaire boekhouding maakt wel dat je kost en kostprijs net ietsje sneller kunt begrijpen.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100