Hoe komt het dat veel mensen dan/als door elkaar halen?

Ik erger mij er altijd aan als mensen dit verkeerd zeggen. Vaak zijn het dan ook nog mensen die wel meer hebben gedaan dan alleen lager onderwijs.
Hoe komt dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het wordt door heel veel mensen van fout gedaan en de regel is bij te weinig mensen nog maar bekend.

Nederlands is een levende taal, met per regio zo zijn eigen eigenaardigheden. Waar ik vandaan kom is als en dan hetzelfde(!) bij vergelijkingen. Groter dan, groter als, voor mij kan het allebei. Als ik er erover nadenk, dan weet ik het verschil wel. (In deze combi gaat het meestal wel goed. -- Oftewel, in sommige streken van Nederland is dan/als door elkaar halen niet fout. Het is gewoon een bewijs dat Nederlands een levende taal is, en er dus verschillende varianten van bestaan. In de grammatica regels en de Van Dale wordt geprobeerd de gemiddelde regels en spelling als standaard vast te leggen, maar ook daarover is bij elke wijziging onenigheid. Taal is nu eenmaal niet zwart wit. En als/dan is een klein voorbeeld hiervan.

Veel dingen die vroeger compleet verkeerd waren mogen nu wel, in ieder geval in de spreektaal. Volgens de traditionele schoolregels komt er na een vergrotende trap DAN (groter dan, liever dan). Dan duidt erop dat we bij een vergelijking een ongelijkheid vaststellen. Voorbeelden: (1) De vraag was groter dan het aanbod. (2) Dat was meer dan waarop ik had gerekend. ALS wordt gebruikt wanneer er in een vergelijking sprake is van gelijkheid: (3) De vraag was even groot als het aanbod. U gebruikt ALS ook indien er sprake is van 'gelijkheid binnen ongelijkheid': (4) Zijn salaris was twee keer zo hoog als het mijne. Dat veel mensen dat door elkaar halen, lijkt mij niet zo vreemd als je naar die regels kijkt. Ik vind het ook vreselijk klinken als iemand iets zegt als: Dit is groter als dat. Maar correct en verzorgd taalgebruik wordt door veel mensen onnodig gevonden. Te moeilijk, te veel moeite. En misschien wordt er op scholen te weinig aandacht aan gegeven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100