Ik heb faalangst, hoe kan ik me toch goed voorbereiden op een debat, zonder dat ik weet wat de tegenstander gaat zeggen?

ik heb morgen een debat, het is opgebouwd uit een: opbouwbeurt, verweerbeurten en een slot. Ik heb 1 verweerbeurt en het slot. In het slot moet ik gewoon een samenvatting geven van het debat en onze conclusie. In de verweerbeurt moet ik reageren op de tegenstander. Dit kan ik niet voorbereiden omdat ik nog niet weet wat de tegenstander gaat zeggen. Helaas heb ik nog al last van erge faalangst. En zonder voorbereiding klap ik volledig dicht. Hoe kan ik me hier toch goed op voorbereiden? Het debat gaat over de stelling: euthanasie moet verboden worden. Ik ben tegen de stelling.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Allereerst vind ik het tof van je dat je met je faalangst toch zo’n uitdaging aangaat. Als je dit vaker doet en als heb een beetje naar jouw tevredenheid gaat, vermoed ik dat die angst wel minder zal worden. Denk diep na over het onderwerp. Controleer of je betoog een goed logisch fundament heeft. Zorg dat je krachtige voorbeelden kunt aandragen die jouw betoog kunnen onderstrepen. Probeer goede antwoorden te verzinnen op voor de hand liggende aanvallen op jouw betoog. Ga niet helemaal mee met de gedachtegang van je opponent maar selecteer een van je antwoorden die je wel weet en die je er het beste bij vind passen. Dit tenzij je ervan overtuigd ben dat je op dat moment een briljante ingeving hebt om de aanval van je opponent te weerleggen. Hou nog een aantal voorbeelden paraat tijdens de verweerbeurt, wat cijfers ofzo. BTW: Ik vind het ook goed dat er in bepaalde gevallen van euthanasie gebruik kan worden gemaakt.

Maak een overzichtelijke lijst van je argumenten en verdiep je in het onderwerp. Je zou de argumenten ook apart op kaartjes kunnen schrijven, dat ziet er beter uit dan een groot vel papier. Het is slim om ook argumenten voor de stelling te zoeken en alvast te kijken hoe je die eventueel zou kunnen weerleggen. En tijdens het debat: Kijk niet naar de mensen die je zenuwachtig maken. Vraag aan goede vrienden of ze een beetje verspreid willen zitten door de klas en kijk hen aan: Zo lijkt het alsof je tegen het hele publiek praat terwijl je alleen naar je vrienden kijkt. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

probeer te bedenken wat je tegenstander gaat zeggen. Wat je tegenstander gaat zeggen zal vaak het tegenovergestelde zijn van wat jij vindt Bij alles wat hij kan zeggen bedenk je jou reactie. Zo verklein je de tijd dat je nadenkt voor je reageert. Wanneer je naar de wenkbrouwen kijkt van iemand, lijkt het alsof je hem/haar aankijkt, zonder dat je die priemende ogen op je gericht voelt. maak je fysiek groot, zit rechtop, maak je breed. Zo kom je zeker over wat het je tegenstander afschrikt. (denk aan een pauw die zijn veren opzet) succes, laat ons weten hoe het was.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100