Het primaire doel van een maatschappelijke stage is jongeren tijdens hun schooltijd kennis te laten maken met de samenleving en daar een vrijwillige bijdrage aan te leveren. Het geeft hen de mogelijkheid om buiten de school te leren en daarbij op een andere manier kennis te maken met de samenleving. Ook komen jongeren in contact met bepaalde groepen in deze samenleving, waar ze anders misschien niet zo snel mee in contact komen, zoals gehandicapten en ouderen. Het stelt de leerlingen in staat om zich meer betrokken te voelen bij de maatschappij en zich daar verantwoordelijk voor te voelen. Verder leren ze op een praktische manier welke normen en waarden belangrijk zijn in onze samenleving.
Of deze stage een taak van de school is, is een ander verhaal. In principe zijn ouders verantwoordelijk voor de opvoeding van de kinderen. Nu zullen er best ouders zijn die hun kind stimuleren om vrijwilligerswerk te doen, maar als het geen 'must' is, zullen jongeren hun bezigheden niet uitzoeken op 'kennismaking met de samenleving'. Ze zullen hun bezigheden veel eerder uitzoeken omdat het 'leuk' is of omdat het geld oplevert om leuke dingen te doen of te kopen. Zelfs als ouders dus willen dat hun kinderen vrijwilligerswerk gaan doen, zal het niet meevallen om dit bewerkstelligd te krijgen.
Om dit doel te bereiken moet dus een ander instituut ingeschakeld worden en dan is voor de doelgroep de school goed uitgekozen, omdat middelbare scholieren met leerplicht en dus met school te maken hebben.
Wat vroeger normaal was aan zorg voor familieleden , buren, of andere behoeftigen in de maatschappij, wordt doordat de sociale structuur is veranderd, vaak niet eens meer opgemerkt. Iets meer maatschappelijke betrokkenheid is in de samenleving dus wel wenselijk. Of de maatschappelijke stage het beoogde effect zal hebben, weet ik niet, maar mij lijkt het een goede poging om weer wat maatschappelijke betrokkenheid in de samenleving te brengen.
- Bronnen:
-
http://educatie-en-school.infonu.nl/divers...