Waarom vinden we het vreemd dat leraren het druk hebben?

Iedereen vindt het gek dat leraren het druk hebben, maar gezien het feit dat ze zoveel vakantie hebben is het toch logisch dat ze twee keer zo hard moeten werken?

Toegevoegd na 3 uur:
Herstel: over het algemeen vreemd

Toegevoegd na 3 uur:
Grappig als je naar de antwoorden kijk van deze vraag:http://www.goeievraag.nl/vraag/leraren-lui.9730?p=2...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik vind het niet gek dat leraren vinden dat ze het druk hebben. Er wordt gewoon (terecht) steeds meer van hen verwacht. Net als van werknemers in alle andere organisaties. We hebben allen veel te lang een te vrije arbeidsmarkt gehad waarbij het niet op kon tav salarissen en vrije tijd.

De beste stuurlui staan aan wal. Bij leraren denkt men alleen aan de schoolvakanties. Welke werkzaamheden moeten er achter de schermen plaatsvinden? M.a.w. het vak bestaat uit meer dan voor de klas staan. Daar staan veel mensen niet bij stil.

Ik vind helemaal niet dat ze het zo druk hebben. Okee, ze werken wel lekker door, maar ik heb jarenlang min of meer in de basisschool 'gewoond', en de werkdruk haalt het niet bij pak hem beet een commercieel bedrijf dat met deadlines en concurrenten moet werken. Of een drukke winkel. Eigenlijk zou iedereen die in het onderwijs wil werken (of een andere willekeurige ambtelijke tak) een half jaar ofzo stage moeten lopen in het bedrijfsleven om te zien wat werken is, dan wordt er vermoedelijk wat minder geklaagd. En da's dan even los van al die enorme vakanties. Toegevoegd na 55 seconden: Heel veel tijd gaat overigens niet op aan onderwijs zelf maar aan vergaderen en overleg. Da's best vervelend natuurlijk, maar of het zwáár is, of druk, da's voornamelijk een kwestie van perceptie.

Als aanvulling op VolvoV90: Mensen beseffen niet dat het nakijken van huiswerk, voorbereiden van de lessen (mits je een goede leraar hebt), vrij veel tijd van je vragen en dat kost vaak ook veel privétijd. Leraren zijn ook vaak 's avonds nog op school en dat is uiteraard niet alleen tijdens ouderavonden. Ik vind het overigens niet vreemd hoor dat leraren het druk hebben, ik denk echter niet dat het veel te maken heeft met de schoolvakanties, als deze vakanties er niet waren moesten ze nog veel harder werken.

Met een dag op school is het niet gedaan, er moet nog nagekeken worden (toetsen, huiswerk, verslagen, werkstukken enz.) Dan regelmatig vergaderingen , rapport besprekingen , ouderavonden, open dagen, excursies organiseren, bijscholingen, cursussen enz.enz. Dan nog vaak de mentale druk. Nee, je maakt lange werkweken en voor mij verdienen ze het en ik kan me voorstellen dat ze het ook nodig hebben.

Zelf ben ik leraar en ik kan je melden dat het onderwijs veel zwaarder is dan een kantoorbaan. Als je op kantoor werkt dan weet je wat je werk gaat worden wat je moet doen en je werkt niet echt met personen. Ja af en toe samen omdat het moet. Als leerkracht heb je elke dag 30 kinderen voor je die altijd anders zijn. Daar moet je op anticiperen, je moet ze opvoeden en corrigeren en ook nog eens leren hoe ze zich in de maatschappij moeten gedragen. Je bent dus gewoon de hele dag door een soort vader van 30 kinderen. Daarnaast moet je inderdaad alles voorbereiden en nakijken maar dat is al gezegd. Een leerkracht drinkt veel koffie? Wanneer dan? In de pauzes? Je bedoelt de pauze dat we op het plein moeten rondlopen om te kijken of de leerlingen zich gedragen? In de grote pauze? Wanneer we moeten eten en drinken en dingen moeten nakijken/voorbereiden? Ja, daar drinken we wel eens koffie en als we een keer rustig zitten omdat iedereen werkt dan drinken we ook wel eens koffie. Als je kijkt wat wij verdienen voor iemand die een HBO-opleiding heeft is het barweinig.

Een leraar/onderwijzer geeft tegenwoordig niet alleen les,maar heeft vele andere beslommeringen,die verband houden met z'n baan. Werkoverleg(vaak in z'n vrije tijd) verantwoording afleggen tegen onderwijs inspectie over moeilijk lerende kinderen enz. Ik heb het hier over leerkrachten op de basisschool. Over het voortgezette onderwijs kan ik niet oordelen. In mijn jeugd zat ik op een school met 7 klassen en waren er 7 leerkrachten,nu hoor ik dat een basisschool met enkele duoklassen ongeveer 30 leerkrachten heeft.

Laat een gemiddelde kantoorklerk eens een week mijn klas met 32 allochtone (en voornamelijk zorg) leerlingen over komen nemen. En dan inclusief alle extra tijd buiten de lestijd om (voorbereiden, nakijken, werkgroepen, vergaderingen, oudercontacten, collegiaal overleg, overleg met buitenschoolse instanties, het invullen van zorgrapporten, handelingsplannen en actiebladen, overleg met bovenschoolse instellingen etc etc) Dus van 7.45 uur tot ongeveer 18.30 uur. Reken de zondagmiddag er ook maar bij, anders red je het zeker niet met je voorbereidingen voor de nieuwe week. En exclusief de pauzes die hij/zij wel gewend is (tenzij je pleinwacht pauze kunt noemen). Praten we daarna verder... Wie wil? Een voordeel: Je mag in de zomer een week of 4 uithijgen! (week 1 en week 6 van de zomervakantie hoef je niet mee te tellen, want in week 1 ben je puin aan het ruimen, en in week 6 ben je het nieuwe schooljaar aan het voorbereiden!)

Ik denk dat de belasting helemaal niet het feit is dat hij/zij zo HARD moet werken, maar zo constant moet werken. Als je op een wat hogere school staat, dan moet van 8.00 uur af op je quivive zijn, met ieder uur andere leerlingen. Mijn vakanties werden altijd verpest door het nakijken van examens. Ik nam ze altijd mee naar Tunesia en zat ze daar op het balkon van mijn hotel na te kijken, terwijl partner lekker in de zee lag. Als ik klaar was aan het einde van de vakantie, dan was de vakantiegeslaagd en begon het nieuwe kwartaal. Voor lessen voorbereiden had ik geen tijd. Ik heb daarna op een goede functie in hetbedrijfsleven gewerkt. So wie so het dubbele salaris, maar als ik moe was, na een vergadering bijvoorbeeld, dan ging ik om de hoek een kop koffie halen om een kwartiertje later rustig in mijn kantoor zaken af te handelen. Ik heb in het bedrijfsleven misschien wel harder gewerkt (10 uur per dag), maar veel minder inspannend dan in het HBO (7 uur per dag)

Ik zou het eerder omdraaien. Omdat leraren zoveel buiten school moeten doen aan nakijkwerk en voorbereidingen waardoor ze derhalve lange werkweken hebben, hebben ze recht op die lange vakanties. Echt zwaar is lesgeven hooguit als je een klas met teveel "tuig" hebt. Kinderen die vroeger naar het mok konden. Antwoord aan skusme Ik wil best een keer jouw klas overnemen. Mits ik les mag geven op mijn eigen vakgebieden uiteraard en de kinderen oud genoeg zijn om daar iets van op te steken. (Vanaf groep 7-8 niveau). Wel eis ik dan dat alle allochtonen, net als mijn ook tweetalige allochtone kinderen Nederlands spreken en begrijpen. Is noodzakelijk vanwege veiligheid. En opvoeden is bij mij: Ga maar naar huis...oftewel schorsing..als je je echt niet gedraagt of andere kinderen pest. Met deze mentaliteit heb ik nooit problemen gehad, wel heb ik instructie gegeven aan kinderen en met veel plezier. Zwaar heb ik dat lesgeven en jeugdkampen leiden nooit gevonden. Voornaamste verschil is wel dat die kinderen daar dan "vrijwillig" waren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100