Waarom zijn studieboeken zo duur?

Als je kijkt naar een normaal leesboek dan kost dit over het algemeen een eurotje of 15 terwijl je als je geluk hebt een studieboek al snel 30 euro kost. Waarom is er zoveel prijsverschil? Is het niet belangrijker dat de studieboeken goedkoper zijn? Aangezien lezen voor een studie belangrijker is dan lezen voor de lol.

Weet jij het antwoord?

/2500

WWaarschijnlijk omdat er geen grote oplage van verschijnt,zoals b.v. van een roman.

schoolboeken zijn vaak rijk geillustreerd en op ander papier gedrukt dan de normale boeken de informatie veroudert snel dus een boek kan niet lang mee moet geregeld herdrukt worden dat maakt een schoolboek duurder

Studieboeken zijn vaak redelijk dikke boekwerken waar de schrijver(s) een hoop research voor gedaan hebben. Ook zijn het geen bestsellers, de oplage is vaak klein en ze verouderen (in tegenstelling tot literatuur). Ze zijn dus duur om te maken. Maar de boeken zijn ook nog onnodig duur: "Nederlandse studenten betalen 10 procent meer dan nodig is voor hun studieboeken. Dat blijkt uit verschenen onderzoek van het Interstedelijke Studenten Overleg (ISO) en de Consumentenbond. Voor studieboeken in Nederland geldt een vaste prijs. Alleen bij inkoop via studieverenigingen, is de student goedkoper uit. Kortingen zijn echter alleen mogelijk als verenigingen grote aantallen bestellen. Aanschaf via internet maakt nauwelijks wat uit, inclusief verzendkosten is een student zelfs vaak duurder uit. Voor niet-Nederlandstalige boeken geldt geen vaste boekenprijs. Uit het onderzoek blijkt dat het de moeite loont naar de laagste prijs te speuren: één boek was via internet voor 52,25 gulden verkrijgbaar, maar ook voor 173,30" Ik hoop voor jou dat je Engelstalige boeken nodig hebt. Met een beetje goed speurwerk kun je dan fors besparen als je via internet koopt.

Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/ar...

Ooit heb ik een studieboek geschreven. Ik kan je melden dat de boeken in ieder geval niet zo duur zijn omdat de schrijvers er veel aan verdienen. Het heeft met de kleine oplage te maken.

Omdat degene die de aanschaf betaalt, niet degene is die beslist of het boek gekocht moet worden. Meestal beveelt een school of universiteit een bepaald studieboek aan, en zal dit in de regel vooral doen op basis van de kwaliteit van het boek. Omdat de school of universiteit het boek uiteindelijk niet hoeft te betalen, is er ook geen prikkel om een lage prijs te zoeken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100