hoe kom ik op de uitkomst van de volgende som?

2(3x-5)+(x-4)²

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Eerst de haakjes wegwerken: 2 keer 3x = 6x x² = x² 2 keer -5 = -10 4² = 16 6x-10+x²+16 = 6x+6+x² Meer kan je niet uitrekenen, aangezien je de waardes van de x niet weet.

2(3x-5)+(x-4)² 6x - 10 + x2 - 8x + 16 x2 - 2x +6 en dat stopt het verhaal, want het is geen complete (functie of vergelijking) opgave

Je bent waarschijnlijk '= 0' vergeten erachter te zetten. Maar als je dat doet zijn er geen uitkomsten voor x waarop die som 0 is. 2(3x - 5) + (x - 4)² = 0 (6x - 10) + (x - 4)(x - 4) = 0 (6x - 10) + (x² - 4x - 4x + 16) = 0 (6x - 10) + (x² - 8x + 16) = 0 x² - 2x + 6 = 0 D = (-2)² – 4 · 1 · 6 = -20 Er zijn geen uitkomsten voor x, want de discriminant is negatief. Toegevoegd na 6 minuten: En als je niet = 0 bedoeld, dan probeer je het op dezelfde manier. 2(3x - 5) + (x - 4)² = 9 Die 9 zet je dan aan de andere kant (dat wordt dan wel - 9), zodat je uiteindelijk krijgt: x² - 2x + 6 - 9 = 0 x² - 2x - 3 = 0 D = (-2)² – 4 · 1 · -3 = 16 De discriminant is positief, dus er zijn uitkomsten voor x. En hiervoor hoef je geen abc-formule toe te passen, want je kan dit nu eenvoudig doen: x² - 2x - 3 = 0 (x - 3)(x + 1) = 0 x = 3 of x = -1 Toegevoegd na 11 minuten: Eventueel nog even controleren door je gevonden waarden weer in te vullen: 2(3 · 3 - 5) + (3 - 4)² = 2(9 - 5) + (-1)² = 2 · 4 + 1 = 9 2(3 · -1 - 5) + (-1 - 4)² = 2(-3 - 5) + (-5)² = 2 · -8 + 25 = -16 + 25 = 9

Eerst haakjes(kan in dit geval niet, want je kunt x en een getal niet bij elkaar optellen of van elkaar aftrekken) dan machten en wortels(er zijn geen wortels) dan keer en delen door en dan plus en min: ____________2(3x-5)+(x-4)²_______________________ (machten)___=2(3x-5)+x²+16 (het is+16 om dat-keer- +is) (keer)______=6x-10+x²+16 (getallen bij elkaar x'en bij ________________________elkaar en x²'en bij elkaar) (plus en min) =6x+6+x² (verder kan niet) Toegevoegd na 9 minuten: in dit geval hoort keer en macht tot haakjes wegwerken sorry!! =S

Indien er niks achter staat neem ik aan dat je versimpelen bedoeld. We werken eerst de haakjes weg. Dit geeft ons: 2*3x - 10 + x^2 -4x -4x + 16. Dit versimpelen we dan verder tot: 6x - 10 + x^2 -8x + 16 en dan krijgen we: x^2 -2x + 6. Volgens mij is dat het antwoord.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100