Hoeveel moet ik als zelfstandige coach maandelijks verdienen om €2500 "in het handje" (niet verder belast) over te houden?

(in België)

Ik ga ervan uit dat ik mijn vervoers-, overnachtings- en verzekeringsonkosten (ik ga weekends organiseren) volledig mag aftrekken. Zoniet, had ik graag een idee gehad in hoeverre je die via de belastingen kan recupereren.

Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ha, die Rovapu; De vuistregel dat je na aftrek van kosten ongeveer de helft kan overhouden is een goede, maar die geldt naar Nederlandse maatstaven. En je moet er ook rekening mee houden dat je geld dat je hebt geïnvesteerd in die kosten die je noemt langere tijd kwijt kunt zijn. Bovendien zijn er voor starters in Nederland verruimde fiscale aftrekmogelijkheden die ze in je latere carrière zult moeten missen. Kortom: informeer je goed, vooral naar de Belgische situatie in dezen en reken je niet rijk. Ondernemer worden voor het snelle geld lukt bijna niemand.

Boekhouders zeggen als vuistregel: 1 keer over de kop. Dus EUR 5000,- per maand. Dat is op basis van 25 werkdagen per maand dus EUR 200 per dag.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100