Ik wil later graag zelf een restaurant openen, moet ik hier een opleiding voor volgen?

Is het noodzakelijk om hier een opleiding voor te volgen, zoja welke dan, of is het meer een handigheid en niet perse nodig?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je hoeft geen opleiding te volgen. Vroeger moest je een officieel ondernemersdiploma halen om een eigen zaak te starten, dit hoeft niet meer. Je moet je wel registreren bij de KvK: Kamer van Koophandel. In principe zou je dus zo kunnen beginnen, maar dat is niet slim. Je wilt niet dat de zaak in korte tijd failliet gaat. De hotelschool is een optie, maar moet dus niet! Wat je beter kunt doen, is een goed ondernemersplan maken. Dan kun je ook naar een bank stappen. Ik neem aan dat je niet zelf een zak met geld hebt om later een restaurant te openen. Om het opzetten van een eigen restaurant te vereenvoudigen, bestaan vele stappenplannen die duidelijk aangeven waar je rekening mee moet houden. Je wilt natuurlijk wel lekker eten serveren. Ga je zelf koken? Het voedsel moet hygiënisch bewaard en bereid worden. Waarschijnlijk wil je ook alcohol schenken. Verder wil je de buurt geen overlast bezorgen etc. Deze stappenplannen omschrijven voornamelijk vergunningen. Deze kun je makkelijker krijgen na het volgen van korte cursussen. https://www.ikgastarten.nl/ondernemingsplan/ondernemingsplan-maken/een-eigen-horecabedrijf-12-stappen

Een opleiding is wel handig. Bij een restaurant komt veel meer kijken dan alleen maar lekker eten serveren. Je gaat dan een echt bedrijf starten. Met de benodigde administratie en vergunnigen e.d. Je moet aan allerlei voorwaarde voldoen van de voedselwaren autoriteit. En nog veel meer. Een goede opleiding hiervoor is de hogere hotelschool. De naam hotelschool is hierin enigzins misleidend. Maar ook voor het starten van een eigen restaurant is dit een geschikte opleiding.

Om een eigen restaurant te openen hoef je geen opleiding te volgen. Maar, om een horecaonderneming te beginnen, heb je een aantal vergunningen nodig. Deze vergunningen verschillen per soort horecaonderneming en er kunnen ook verschillen zijn tussen gemeenten. Voor een restaurant zijn de meest voorkomende vergunningen: HACCP certificaat; Allergenen certificaat; SVH Diploma Sociale Hygiëne; BHV en evt. EHBO; Drankvergunning; Terrasvergunning; Brandveiligheid. Om deze vergunningen te krijgen, heb je een gedegen kennis van de betreffende wet- en regelgeving nodig. En dan ontkom je al snel niet aan het halen van een of meerdere horecadiploma's.

Bronnen:
https://onderneemhet.nl/eigen-restaurant-b...
https://hsn-horeca.nl/klantenservice/veelg...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100