heb ik een betaalverplichting bij miscommunicatie?

Voor een evenement van mijn sportvereniging heb ik een EHBO aanvraag gedaan bij een vereniging.
Aanvankelijk kreeg ik bericht dat zij niemand konden vinden dus heb ik het rode kruis in geschakeld.

Vijf dagen voor het evenement kreeg ik bericht dat ze toch vrijwilligers hadden gevonden. Inmiddels was ik dus dubbel voorzien.

Ik heb gemaild dat dit niet meer nodig was. Deze e-mail bleek achteraf niet goed verzonden te zijn en op het evenement kreeg ik dus van beide partijen vrijwilligers.

De vrijwilligers van de vereniging die ik had afgezegd sturen mij nu een (volledige) factuur. Ik ben bereid onkosten te betalen maar dit heeft te maken met een miscommunicatie + de vrijwilligers zijn nog geen half uur ter plaatse geweest. Dus dit is mijns inziens belachelijk.

Ben ik verplicht te betalen?
Ik heb van de eerste vereniging nooit de opdracht bevestigd dus technisch gezien ben ik met hen geen afspraak aangegaan daarover... Of zie ik dat verkeerd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In algemene zin: Als de miscommunicatie er toe leidt dat de ander oprecht in de veronderstelling mocht verkeren dat er een overeenkomst was, dan heb jij een betaalverplichting. In dit specifieke geval heb jij duidleijk steken laten vallen, maar lijkt het dat tegenpartij verzuimd heeft om na het eerste bericht ('geen vrijwilligers') te checken of er nog vrijwilligers nodig waren. Je zou kunnen voorstellen om de schade te delen.

Naar mijn idee had je hen meteen moeten mailen op het moment dat ze je bericht hadden dat zij niemand konden vinden + vragen om een korte ontvangstbevestiging van dat bericht. Zou die uitblijven: een kort telefoontje erachteraan. (In de mail: bedanken voor reactie + melden dat je op een andere wijze in de EHBO'ers gaat voorzien + hoop uitspreken dat je een volgende keer hen weer mag benaderen + verzoek om ontvangstbevestiging ). Dan was voor de EHBO-club duidelijk geweest dat zij niet meer verder hoefden te zoeken. Nu je (van hen uit gezien) niets hebt laten weten, lijkt het me redelijk dat je hun factuur betaalt. Net zoals je ook een tandarts moet betalen als de afspraak niet of te laat is afgezegd. Als je wel gebruik maakt van de diensten van de club: altijd een bevestiging erachteraan sturen: zoveel EHBO'ers, op die datum, gedurende die tijdsduur, bij dat evenement, op die locatie, tegen die vergoeding per EHBO'er.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100