Mijn broer verwacht van mij om een schoonmaaklijst te maken voor onze groentewinkel. Kunnen jullie mij daarbij helpen?

Wij verkopen groente/fruit, olijven, vlees brood en zelfgemaakte turkse pizza's.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Dat lijkt me bijzonder lastig voor een bedrijf dat je niet kent. Ik weet WEL dat de Keuringsdienst van Waren nogal streng is op plaatsen waar voedsel verkocht / gemaakt wordt, dus dat je in principe NOOIT te weinig kunt doen. En normaliter, als je een bedrijf begint, zit dat toch onder andere ook in je opleiding ? Maak een inventarisatie van ALLES dat schoongemaakt moet worden (dagelijks, wekelijks, maandelijks, periodiek), maak daar lijsten van en deel ze zo praktisch mogelijk in. Paar aandachtspuntjes wellicht : Waar vers voedsel gemaakt, bewaard en geplaatst wordt moet in elk geval elke dag ontsmet worden. Alle waren moeten gestickerd worden zodat je precies ziet wanneer het open is gemaakt en hoe lang het nog bewaard mag worden. Van alle levensmiddelen moet je temperatuurlijsten bijhouden om te zien of je binnen de hygienenormen zit. Al met al heb je aan het schoonmaken van een dergelijke entourage bijna een dagtaak, en is af en toe even stilzitten er in elk geval niet bij. Kijk anders voor de grap eens wat afleveringen terug van de Smaakpolitie ; dan weet je ongeveer wat je te wachten staat en wat er van je wordt verwacht. Bijzonder leerzaam moet ik zeggen.

Bronnen:
http://www.sbs6.nl/web/show/id=181393/langid=43

Dat lijkt me niet zo moeilijk. In een winkel waar voedingsmiddelen verkocht worden, hoor je dagelijks alles schoon te maken. Van toiletten tot vloer, tot alle koelingen en werkbanken. Dus alles waar je dagelijks aan zit, hoor je schoon te maken. Vergeet daarbij de prullenbakken en koeling niet.

En dat hoort in een schema te staan waarin aangegeven wordt wat wanneer schoongemaakt moet worden. Toegevoegd na 3 dagen: Je zet alle schoonmaakwerkzaamheden op een rij, de dagen erbij wanneer wat schoongemaakt moet worden. Dit in een schema zetten.

Ik denk dat de Voedsel en warenautoriteit je veel beter van dienst kan zijn en wellicht wel kant-en-klare schoonmaak-/werklijsten heeft

Bel Rob Geus van prog. Smaakpolitie! Wellicht is hij bereid mee te werken en er een item van te maken. Dan heb je A: Deskundig hygiene advies en B: Gratis publiciteit!!

google eens op H.A.C.C.P er zijn standaard schoonmaaklijsten volgens dit verplichte systeem van de warenwet. ik heb ze wel voor een instellingskeuken maar dit werkt natuurlijk iets anders.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100