Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Studiekosten aftrekbaar als ZZPer?

Ik wil een vakgerichte opleiding van 6 maanden gaan volgen om mijn dienstaanbod als ZZPer te vergroten. De opleiding wordt aangeboden tussen €800-1500 bij verschillende instituten.

Kan ik de gemaakte kosten declareren bij mijn aangifte, kan ik uberhaubt (een deel) terugvragen omdat het betrekking heeft tot mijn werk als freelancer? Kan ik alleen de BTW terugvragen, of dit ook maar gedeeltelijk?

Extra info: Ik werk ook fulltime in loondienst, mijn freelance werk doe ik erbij en de verdiensten zijn inmiddels ook meer als werk uit overige inkomsten.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
1K
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Tuurlijk mag je dit aftrekken, inclusief de reiskosten van naar pennen potloden etc..

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

geen probleem! zelfs reiskosten van naar en de potloden en pennen die je gebruikt mag je aftrekken!
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
fisbel
9 jaar geleden
Reiskosten die gemaakt worden voor een studie zijn nooit aftrekbaar. Lees bij niet aftrekbare kosten. http://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/at_aftrek_studiekosten_andere_scholingsuitgaven_2014_ib2751t41fd.pdf
In dit geval gaat het om uitbreiding van kennis. Dat betekent dat je de kosten van deze opleiding in de aangifte mogelijk kunt opgeven bij Studiekosten en andere scholingsuitgaven onder Aftrekposten (http://bit.ly/1p6YVAd). Hierbij is er sprake van een drempel van €250. Eventuele reiskosten zijn niet aftrekbaar.

Als de opleiding een volledig zakelijk karakter heeft, dan kun je de in rekening gebrachte btw aftrekken in je aangifte. Zitten er ook nog niet-zakelijke aspecten aan de opleiding, dan is de btw deels aftrekbaar (http://bit.ly/Zw09Ph). De verhouding tussen privé en zakelijk is hier moeilijk vast te stellen. Als je hier duidelijkheid over wil, kun je dat schriftelijk voorleggen bij het belastingkantoor in je regio (http://bit.ly/BDadrs).

Dick
Webcareteam Belastingdienst
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding