Autokosten op vakantie zakelijk igv leaseauto?

X heeft een auto van de zaak. Hij betaald hiervoor maandelijks een bijtelling voor privégebruik. X kan de kosten die hij met zijn leaseauto maakt tijdens bijvoorbeeld vakantie dus ook declareren, hij betaald immers voor privégebruik.

Maar wat als X tijdens zijn vakantie een auto huurt? Kan hij deze huurauto en de bijkomende autokosten (en misschien ook nog wel de vliegtickets?) declareren en is het dan voor de onderneming nog zakelijk of worden vliegtickets, huurauto's en bijkomende kosten in R/C X geboekt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er moet enerzijds onderscheid gemaakt worden tussen bijtelling (belasting), zakelijke uitgaven en overige kosten. De bijtelling is betaald, dus je mag de auto ook voor vakanties gebruiken (privevoordeel eruit halen). Gebruik je de auto voor je werk, dan betaalt je werkgever ook de verzekering en parkeerkosten (die kan je declareren). De belastingdienst neemt het je dan niet kwalijk als je de auto ook voor vakanties gebruikt, je hebt immers de belasting over dit voordeel gebruikt. Echter, de kosten voor vakanties blijven prive-uitgaven. Dat houdt dus in dat je op vakantie verantwoordelijk bent voor je eigen uitgaven. Een huurauto is dan net zoiets als een vliegticket, een prive uitgave. Als er bedrijven die je vakanties betalen (het is theoretisch natuurlijk mogelijk) dan hoor ik het graag ;)

Kun je het bedrijf noemen dat deze kosten declarabel maakt, dan kan ik er solliciteren :-) Tenzij je in opdracht van de onderneming een reis maakt is dit strikt prive. Mogelijk kan er belastingtechnisch iets gedaan worden als je bijvoorbeeld een seminar bezoekt maar dat gaat volgens mij buiten de onderneming om.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100