Als mijn zakelijke auto 15 jaar wordt, wordt die dan ook automatisch fiscaal bijtellingsvriendelijk?

Ik heb een auto uit 2000. Het is een zakelijk gereden bestelauto. Volgend jaar wordt die 15 jaar. Wat moet ik doen om de auto in het bijtellingsvriendelijke tarief te krijgen? Moet ik 'm eerst verkopen en dan weer terugkopen? Of gaat het fiscaal aantrekkelijke bijtellingstarief vanzelf in werking?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De auto mag jezelf in het vriendelijke tarief 35% van de handelswaarde aangeven. Is je eigen verantwoordelijkheid. Dat doet anders je accountant toch voor je.

De vraag is wat onduidelijk. Wie is de eigenaar van de auto? Je spreekt over 'verkopen' maar dat kan niet als hij niet je eigendom is. Als hij wel je eigendom is, heb je geen fiscale bijtelling. Hoe dan ook: als het gaat om een auto die ter beschikking is gesteld door de werkgever moet hij voor de bijtelling uitgaan van 35 procent van de waarde in het economisch verkeer (de dagwaarde) vanaf het moment dat de auto 15 jaar oud is. Toegevoegd na 10 minuten: Er is 1 situatie dat je met een auto in priveeigendom wel een bijtelling hebt, namelijk als de werkgever alle kosten van die auto vergoedt (dus incl. afschrijving, brandstof, reparatie, onderhoud, belasting e.d. In dit (uitzonderlijke) geval heb je wel een fiscale bijtelling en geldt hetzelfde als ik hierboven schreef voor auto's van de zaak van 15 jaar en ouder. Niets doen, alleen de werkgever er wellicht op attenderen).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100