een abonnement op een parkeergarage is 50 euro per kwartaal. Nu is deze garage overgenomen en verhoogd de prijs naar 110 euro per kwartaal. Mag dit?

Ik wil weten of dit wettelijk wel toegestaan is om zomaar prijzen te verdubbelen

Weet jij het antwoord?

/2500

Wettelijk is er weinig tegen te doen. Je kunt klagen bij de exploitant en de gemeente maar die zullen ongetwijfeld smoesjes klaar hebben en je bent waarschijnlijk niet verplicht om die garage te gebruiken. Het gebeurt in alle gemeenten: betaald parkeren tegen schappelijke prijsjes om parkeeroverlast te verminderen, er blijkt controle nodig, de parkeercontroleurs betalen zich terug, er wordt minder fout geparkeerd dus de inkomsten lopen terug, de tarieven gaan omhoog.

Ja, dat mag. Als je nog een contract hebt, mag de verhoging pas ingaan na afloop van het contract of de abonnementsperiode. Je mag wel opzeggen als gevolg van de prijsverhoging, maar of je daarmee iets opschiet.... Het is gewoon een private overeenkomst. Je bent niet verplicht je auto in deze parkeergarage te zetten. Kwestie van vraag/aanbod voor de exploitant.

Ja, maar bij een verslechtering van de algemene voorwaarden kun je tussentijds zonder kosten het abonnement opzeggen. (Dat geldt niet bij wettelijke verhogingen die volgen uit aanpassing van het BTW-tarief of uit het doorvoeren van de inflatiecorrectie, als je hiermee al had ingestemd bij het aangaan van de overeenkomst.) Het probleem is vermoedelijk, dat je je auto daar wilt blijven parkeren. Dan zul je de kosten moeten betalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100