Wat te doen met 'Algemene Voorwaarde' die ronduit curieus zijn?

Afgelopen vrijdag heb ik bij een offerte Algemene Voorwaarde gekregen die ik ronduit curies vind. Er staat verspreid en herhaald door de hele AV dat ik naast de plicht om te betalen geen enkel recht heb dat de opdracht ook nog wordt uitgevoerd. En daarbij ben ik als opdrachtgever ook nog verantwoordelijk voor de uit te voeren opdracht...

Nu heb ik in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met het Nederlands Recht. Maar wat doe je met Algemene Voorwaarde die ronduit curieus zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Aan algemene voorwaarden die je opstelt zij eisen verbonden. Zo is er een zwarte en grijze lijst met bepalingen die verboden zijn (zwart) of waarschijnlijk tot uitsluiting van de voorwaarden lijden (grijze lijst). Bij bepalingen tussen bedrijven onderling zijn de eisen minder streng, omdat je wordt geacht zelf te kunnen onderhandelen met de andere partij. Je mag de voorwaarden gewoon verwerpen als klant. Maar ook hier geldt dat als de bepalingen op de zwarte of grijze lijst staan je waarschijnlijk gelijk krijgt bij een rechter.

Bronnen:
http://www.kvk.nl/wettenenregels/200_Contr...

Lijkt mij dat je de verstrekker aanspreekt op de inhoud van de algemene voorwaarden. Als hij ze niet aanpast, ga je niet akkoord en zoek je een andere aanbieder die betrouwbaarder overkomt. Anders trek jij uiteindenlijk aan het kortste eind. Niet doen dus!!! Wellicht kun je die curieuze voorwaarde ook melden in de branchgroep of bij de kamer van koophandel...

Je kan een opdracht verstrekken met nadrukkelijke uitsluiting van hun AV en alleen jouw voorwaarden van toepassing verklaren. Maar ook kan je aan deze mogelijke leverancier melden dat je geen zaken wilt doen met hen op basis van hun algemene voorwaarden, omdat je die onacceptabel vindt. Het kan (theoretisch) zo zijn dat op basis daarvan zijzelf de voorwaarden al zullen uitsluiten. En als derde optie: helemaal uit je bestand verwijderen, en niet meer mee communiceren.

Ik zou er totaal niet mee in zee gaan. Dit ruikt als gerommel en daar bedank ik voor. Dan ga ik wel naar een ander die m'n geld meer gun. Algemene voorwaarde die aan alle kanten rammelen, die lijken mij nietig, dus deugt de organisatie niet. Dan heb ik geen zin me daar aan te branden en er energie in te steken door dat uit te pluizen. Dan ga ik gewoon gelijk op zoek naar een concurrent die wel betrouwbaar is en die gezonde voorwaarden heeft.

Dat jij geen enkele vorm van nakoming kan eisen van die partij is wel heel vreemd. De zwarte en grijze lijst werden zojuist al genoemd, via de link kun je ze precies terugvinden. Als de dingen in de algemene voorwaarden daarin staan (met name op de zwarte lijst, want de grijze lijst kán onredelijk bezwarend zijn, de zwarte lijst ís onredelijk bezwarend) kun je de AV zelf vernietigen door een (buitengerechtelijke) verklaring. Zie daarvoor artikel 3:50 van het Burgerlijk Wetboek (via onderstaande link). In principe maakt de manier waarop je dit doet niks uit, maar je wilt natuurlijk wel iets kunnen bewijzen. Het beste is dan om een (aangetekende) brief te sturen naar degene met wie je in zee wilde gaan. Als je dat hebt gedaan zijn de onredelijk bezwarende bepalingen vernietigd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100