Krijg je als zelfstandig ondenemer de huur van je atelier terug van de basting?

Als beginnend kunstenaar verdien ik €700 bruto per maand. Ik overweeg een atelier te gaan huren. Kan ik die volledige huur terugkrijgen van de belasting of alleen een deel daarvan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kunt de huur in mindering brengen van je omzet bij de berekening van je belastbare winst.

Wat Hans Brinker schrijft klopt. Je kan de volledige huur als kosten opgeven en dus van je omzet aftrekken. En als aanvulling op Hans: Daarnaast kan je uiteraard de 19% BTW die over de netto huurprijs wordt berekend terugvragen. Het is echter mogelijk om te huren zonder BTW. Hiervoor moet je overleggen met de verhuurder. In dit laatste geval kan je ( vanzelfsprekend) de BTW niet terugvragen, omdat je deze dan ook niet betaald.

ja, je kan de volledige huur, en ook de energiekosten, van de belasting aftrekken. De BTW kan je bij de omzetbelasting verrekenen. Tenslotte, informeer bij je gemeente of je een deel van de kosten van het atelier gesubsidieerd kan krijgen, bij de meeste gemeentes kan dat!

Je kunt alleen maar de kosten en de baten met elkaar verrekenen. Dus als je minder omzet dan je kosten hebt jammer dan. Je krijgt geen geld toe van de belasting dienst. Je krijgt dus nooit je huur zo maar van de belasting die zul je dan zelf moeten betalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100