Welke regels(/richtlijnen) zijn er voor betalingstermijnen van facturen?

Op veel facturen wordt een betalingstermijn(/verlooptijd) van ongeveer 14 dagen vermeldt. Toch zie ik ook vaak een betalingstermijn van bijvoorbeeld 8 dagen. Zijn hier regels of richtlijnen voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, de ondernemer in kwestie mag zelf bepalen wat zijn betalingstermijn is. Dit is vaak opgenomen in de algemene of leveringsvoorwaarden. Sommige leveranciers (met name webwinkels) hanteren zelfs een betalingstermijn van 0 dagen. Dat wil zeggen dat er betaald moet worden voordat spullen geleverd worden. Verder is dus alles, van 0 tot 90 dagen of zelfs uitgestelde betaling van 18 maanden of langer toegestaan. De ondernemer bepaalt dit in principe zelf. Of de klant hiermee akkoord gaat ligt natuurlijk aan de redelijkheid en haalbaarheid van de gekozen betalingstermijn. Toegevoegd na 54 minuten: Er zijn geen regels/wetten voor. Welke betalingstermijn redelijk/gebruikelijk is hangt een beetje af van het soort klant. Particulieren zou ik niet meer dan 14 dagen betalingstermijn geven. Die kunnen het prima binnen 2 weken betaald hebben. Duurt het langer dan is de kans groot dat ze je factuur al vergeten zijn. 8 of 10 dagen is ook prima, maar korter wordt lastig. Voor zakelijke klanten is de betalingstermijn doorgaans langer omdat de factuur ingeboekt moet worden, vaak wordt rondgestuurd en wacht op akkoord van een budgethouder. Dan wordt er soms maar 1 keer per week betaald enz enz. 14 dagen kun je hanteren, als je er dan maar niet vanuit gaat dat je alles ook echt binnen 14 dagen hebt ontvangen. Het is wel goed om een korte betalingstermijn te hanteren. Zeker als bedragen lastig binnen komen, dan begint de termijn in ieder geval vroeg te lopen en hoef je zo kort mogelijk voor te financieren.

Bij het bepalen van de prijs van een product, calculeer je vertraagde betaling in. Vaak is dat 2% van het bedrag. Ik geef een uitgebreid voorbeeld Kostprijs incl. 3 % kredietkosten = 100 BTW 19% = 19 ----------------------------------------- Verkoopprijs = 119 Dat wordt vaak gefactureerd als volgt 10 stuks product X = 1000 BTW = 190 ---------------------------- Factuurbedrag = 1190 Contantkorting: Bij contante betaling mag U 2 % = 20 aftrekken van het factuurbedrag; Korting Kredietbeperking: bij betaling binnen 7 dagen mag u 1 % = 10 aftrekken van het factuurbedrag Let op: Het BTW bedrag blijft buiten beschouwing Als je over een maand betaalt, dan verstrekt de leverancier dus een krediet wat de afnemer 20 kost. Dat is dus 2 % PER MAAND, ruwweg 24 % per maand. Dat kan je zeker niet gratis noemen! Je kunt er ook een bedrijfseconomische conclusie uit trekken: een bedrijf dat de kortingen laat lopen, is een debiteur, die je eigenlijk linea recta moet boeken onder Dubieuze Debiteuren. Dat het BTW bedrag buiten beschouwing blijft heeft te maken met fiscale regels. Je factureert voor 1000, en daar moet de BTW over worden berekend. Bron: mijn eigen colleges als docent bedrijfsfinanciering en bedrijfsadministratie Toegevoegd na 5 minuten: Hoelang je het krediet toestaat is uitsluitend afhankelijk van de kredietkosten van de leverancier. In principe zal je de facturen meestal aan een factor overdragen. Jij als leverancier blijft er dan verder buiten.

Wettelijk is de betalingstermijn gesteld op 30 dagen. Verkoper en koper kunnen in onderling overleg hiervan afwijken. Bekijk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100