mag een werkgever zich met een whatsapp-gesprek bemoeien?

Betreft een groepsgesprek met een paar collega's werkzaam in een grote firma.
Deze groeps-whatsapp is niet voor professionele doeleinden of werk gerelateerde zaken aangemaakt en niemand in deze groep is een leidinggevend persoon.

In deze app werd een verhit gesprek gevoerd over een melding door een collega waardoor een andere collega geschorst werd, en daar werd over gediscussieerd.
Hier werd ook over en weer beschuldigd en gescholden.

Nu is 1 van de leden van die whatsapp groep naar de manager gegaan met dit gesprek en nu worden er mensen op het matje geroepen.

Dit gesprek is buiten werktijd gevoerd.

Mag een leidinggevende/manager zich met dit whatsapp gesprek gaan bemoeien en of consequenties geven aan de mensen die dit gesprek voerden?

Alvast bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij niet, als het iemand in de groep niet bevalt, kan men de groep verlaten. That's it.

Als hier specifiek over de werkgever wordt gesproken en dit door een werkgever vrijwillig ter inzage is gegeven mag de werkgever er naar handelen. Dit betekend dat de werkgever het intern mag afhandelen maar als de werkgever in zijn "goede naam" wordt aangetast hij zelfs aangifte mag doen van smaad.

Gelukkig mag dit. De persoon die het betreft mag namelijk wel degelijk dat gesprek gebruiken om bijvoorbeeld zijn punt te maken of een klacht te uiten. Leden van een Whatsapp-groep hebben GEEN zwijgplicht of beroepsgeheim. Bovendien was dit duidelijk gerelateerd aan het werk. Als je dat soort situaties niet wilt hebben, voer dan geen Whatsappgesprekken. Overigens, als deze ruzie gewoon aan de borreltafel had plaatsgevonden had de persoon in kwestie OOK verhaal kunnen gaan halen. Alleen had hij dan geen extra ondersteuning in schrift gehad. Maar dat maakt de informatie niet minder bruikbaar. Het voordeel van een conversatie bewaren, is dat er weinig ruimte overblijft om je er uit te draaien of te relativeren ; er staat wat er staat. Het betreft uitsluitend een heel mooie, betrouwbare onderbouwing (voor béide partijen trouwens) in een geschil dat sowieso aanhangig gemaakt had kunnen worden. Stel je voor dat dit niet mocht ; dan zouden kinderen in school-whatsapp-groepen ongebreideld kunnen pesten zonder dat de leraar ze zou kunnen aanpakken. Ik vind het bijzonder prettig en wenselijk dat we dit middel tegenwoordig hébben, lten we het ook voorál gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100