Normaal gesproken geldt, dat je bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet hoeft op te zeggen. Zo'n contract eindigt automatisch als de tijd waarvoor het aangegaan is afgelopen is. Een beeindiging van rechtswege is dit.
Alleen als dit in de arbeidsovereenkomst vermeld is, moet je een maand vantevoren opzeggen. Op dat moment begint de opzegtermijn. Maar daarvoor is het nu sowieso te laat.
Je zou "nu" tegen de werkgever kunnen zeggen dat je vanaf die einddatum niet meer wilt komen werken. Dat is niet netjes maar verboden is het niet.
Een nette oplossing is: nu zeggen dat je over (zeg) een maand wilt stoppen of eerder indien mogelijk. Dan is het een beeindiging van de nieuwe arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden, als de werkgever het ook goed vindt.
Toegevoegd na 7 minuten:
Antwoord: nee, er is geen uitwerktijd bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd als niet in die arbeidsovereenkomst (of CAO) vermeld is dat deze opgezegd moet worden als je eerder weg wilt dan de "einde contract"-datum.
Staat dat er wel in, dan had je uiterlijk een maand voor de 'einde contract"-datum moeten opzeggen. Daarna zou de uitwerktermijn zijn begonnen.
De arbeidsovereenkomst eindigt sowieso, behalve als de werkgever 'm tegen dezelfde of andere voorwaarden wil voortzetten.
In het theoretisch slechtst denkbare geval zou de werkgever een schadevergoedingsprocedure kunnen starten als je 'm had moeten opzeggen maar dit niet of niet tijdig hebt gedaan.