Wat zijn de eventuele gevolgen als je afziet van een arbeidscontract na mondelinge overeenstemming te hebben bereikt?

Als je een goede baan hebt, maar toch besluit te solliciteren naar een andere werkgever en die werkgever doet je na een uitgebreid (en mogelijk duur) assessment bod en je accepteert dat mondeling/telefonisch.

Zit je daar nog aan vast dan, of kan een arbeidsovereenkomst worden ontbonden voor die nog ingaat?

Dit is geen theoretische vraag, ben dus op zoek naar een correct antwoord. Het gaat ook een zeer moeilijk te vullen vacature (in een niche markt waar echt NIET geldt "voor jou tien andere"), de kandidaat-werkgever zal dus echt not amused zijn. Maar welke eventuele juridische gevolgen zitten eraan vast?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Duidelijk is dat er een arbeidsovereenkomst tot stand gekomen is. Nu is het probleem dat verder blijkbaar niets hebt afgesproken dat al op papier staat. Mijn eerste vraag is er een proeftijd afgesproken? Als er een proeftijd is afgesproken dan kun je de werkgever bellen en hem vertellen dat je er niet verder mee gaat. En dat is dat. Nu als je een contract voor onbepaalde tijd dan is de vraag is er een CAO van toepassing? In ieder geval moet je het contract opzeggen en heb je in beginsel een opzegtermijn op basis van de CAO of het burgerlijk wetboek waar de werkgever je aan kan houden. Nu de praktijk ik zou zeggen bel de werkgever op en deel hem mee dat je toch van de baan afziet en vrijwel zeker zal het daar bij blijven. Het is niet aannemelijk dat hij je aan de opzegtermijn zal houden want dat gaat hem geld kosten waar hij niets voor terug krijgt. In theorie zou de werkgever dan een schadevergoeding kunnen eisen wegens contractbreuk maar dat zie ik nog niet gebeuren. Dus bel de werkgever op en vertel hem dat om jou moverende reden van het contract afziet en kijk wat er gebeurt.

In het arbeidsrecht geldt dat voor iedere arbeidsovereenkomst (mondeling of schriftelijk) een wettelijke proeftijd moet worden nageleefd van minimaal 1 maand waarin beide partijen, zowel werkgever als werknemer, hun besluit tot voortzetting of beëindiging zonder wederzijdse gevolgen kenbaar kunnen maken. Deze bepaling geldt niet voor overeenkomsten van tijdelijke aard, korter dan 6 maanden. Het risico en kosten van werving en selectie van personeel is een bedrijfsaangelegenheid en kan en mag niet op een aspirant werknemer worden verhaald als deze in de proefperiode besluit dat de overeengekomen baan niet voor hem/haar geschikt is. Evenmin kan een werknemer aanspraken maken als de werkgever in de proefperiode tot het besluit komt dat de aangestelde werknemer niet geschikt is voor de aangestelde baan. In principe kan dus een arbeidsovereenkomst al ontbonden worden nog voor de eerste werkdag omdat zowel werknemer als werkgever de vrijheid hebben deze binnen de wettelijke proefperiode te ontbinden zonder gevolgen naar elkaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100