Krijg ik een VOG?

Krijg ik een vog voor urenverwerking en onkostendeclaratie als ik verdacht wordt van oplichting toen ik 16 was? De rechtzaak moet nog komen in februari, maar ik moet maandag beginnen en waarschijnlijk een vog aanvragen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Twijfelachtig. De verdenking van een strafbaar feit kan voldoende zijn om een VOG te weigeren. Uiteraard wordt de justitiële documentatie bijgewerkt met de uitkomst van de rechtszaak. Ben je jonger dan 23 jaar dan geldt een terugkijktermijn van 2 jaar, anders 4 jaar.

Men beweert: "Nu kan het afgeven van een VOG alleen geweigerd worden als iemand is veroordeeld.” Dit is niet waar! Zo zit het helaas wel elkaar: Alle justitiële gegevens, dus ook openstaande zaken, mogen tegen iemand worden gebruikt bij het beoordelen van een Verklaring Omtrent het Gedrag-aanvraag. Er is sprake van een openstaande zaak, zodra de politie de zaak bij het openbaar ministerie heeft aangebracht. Nu heb je drie mogelijkheden: 1ste Je kunt aan de werkgever vragen of hij van plan is een VOG aan te vragen. Is het antwoord ja, dan heb je de keuze tussen vertellen dat je twijfelt dat het afgegeven wordt, en vertelt open en eerlijk waarom je twijfelt. Je loopt het risico dat de toekomstige werkgever je gelijk naar huis stuurt maar jij bent wel integer en dat heeft vaak consequenties. 2de Je vraagt het volledig ingevuld aanvraagformulier aan jouw (toekomstige) werkgever en dient het zelf in bij de afdeling Burger-/Publiekszaken van de gemeente waar je staat ingeschreven in de BRP. Als uit onderzoek van Justis blijkt dat je in aanraking bent geweest met Justitie, gaat Justis na of dit relevant is voor het doel waarvoor de verklaring is aangevraagd. In dat geval duurt het vaak iets langer dan twee weken voordat men bericht krijgt. Als je niet in aanmerking komt voor een VOG krijgt de werkgever slechts te horen dat er geen VOG is afgegeven; naar de reden van het waarom zal hij moeten gissen. Als de werkgever n.a.v. de afwijzing niet van plan is jou in dienst te houden staat het jou vrij om de redenen te vertellen waarom de VOG is afgewezen. Probeer de werkgever te overtuigen dat het “eens en nooit weer” is en dat deze baan juist een steun voor je is om dat te bewijzen. Dat je het niet eerder hebt verteld omdat je je er nog steeds erg voor schaamt. Dat je zo blij was een baan te hebben voordat de zitting bij de rechter plaatsvindt. Kortom, trek alle register open. Het staat de werkgever vrij om je al dan niet aan te nemen. Het aanvragen van een VOG is voor jouw baan geen verplichting van de werkgever. 3de Je zwijgt en wacht het verder af. Niet altijd wordt de soep zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Ik wens je een begrijpende, humane werkgever en heel veel succes. Toegevoegd na 7 uur: De volgende tekst is duidelijker: de stelling: "Nu kan het afgeven van een VOG alleen geweigerd worden als iemand is veroordeeld", is onjuist. Helaas mogen ook nog niet bewezen feiten gebruikt worden om de afgifte van een VOG te weigeren. zie bron d.d. 4 december 2014.

Bronnen:
http://bvb-advocaten.nl/nieuws/de-verklari...

Het is afwachten als je het al aangevraagd hebt, dit moet je namelijk zelf bij de gemeente doen. Een VOG kan ook met uitsluiting van een of meer bepaalde branches uitgegeven worden, het is aan de werkgever of hij zo'n VOG dan nog aanvaard.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100