werknemer heeft geen geldig id-bewijs, wij kunnen hem niet inzetten, mag dat?

op de overheid website staat duidelijk dat een verlopen id volstaat om de werknemer te kunnen identificeren. Wij werken bij veel bedrijven waarbij je je moet aanmelden, met een id, om überhaupt op het terrein te mogen komen. De werknemer heeft inmiddels een verlopen id en hij 'voelt geen behoefte' om een nieuwe aan te vragen.

Kan en mag dit zomaar? Wij kunnen hem nu niet inzetten bij werk waarbij hij zich wel moet kunnen identificeren met een geldig id en hebben daardoor een werknemer minder om in te kunnen zetten.

(er staat ook niks opgenomen in het arbeidscontract over de verplichting om een nieuwe id aan te vragen)

Wat voor mogelijkheden hebben wij nu nog als werkgever?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het bedrijf heeft nu een probleem met het inzetten van de werknemer. In een functioneringsgesprek kan dit besproken worden. Maak een verslag van het gesprek en laat de werknemer tekenen dat hij dit begrepen heeft. Geef aan dat werknemer een maand de tijd heeft om een geldig ID te regelen. het bedrijf kan ( een deel van )de kosten vergoeden. Na een maand heeft het bedrijf jurische gronden om de werknemer ontslag aan te zeggen, danwel zijn contract niet te verlengen, wanneer de werknemer geen actie ondernomen heeft. Ontslag aanzeggen met in acht neming van de geldende opzegtermijn. In plat Holland : " als jij geen behoefte hebt om een goed ID te regelen, dan hebben wij geen behoefte aan jou. "

Je kunt de werknemer aanbieden een nieuw ID-bewijs te vergoeden.

In artikel 5:1 van het ontslagbesluit staat het volgende: Artikel 5:1 1.Indien de werkgever als grond voor de opzegging van de arbeidsverhouding aanvoert dat de werknemer in onvoldoende mate aan de gestelde functie-eisen voldoet en derhalve ongeschikt is voor zijn functie, kan de toestemming slechts worden verleend indien: a. de werkgever deze ongeschiktheid aannemelijk heeft gemaakt, en b. is vastgesteld dat deze ongeschiktheid niet voortvloeit uit ziekte of gebreken van de werknemer, en c. de werkgever voldoende contact met de werknemer heeft gehad teneinde te trachten verbetering teweeg te brengen in diens functioneren, en d. aannemelijk is dat het disfunctioneren van de werknemer niet toe te schrijven is aan onvoldoende zorg voor de arbeidsomstandigheden van de zijde van de werkgever. De werknemer kan dus ontslagen worden als hij niet voldoet aan de eisen en dat doet hij overduidelijk niet. Een verlopen ID-kaart of paspoort kan niet gebruikt worden voor officiële identificatie (gek genoeg wel bij verkiezingen, maar dat is een ander verhaal). Hij is dus altijd in overtreding van de wet op het moment dat hij op een openbare plek is. Ik denk dat het vrij makkelijk is om je werknemer dan te overtuigen dat hij een nieuw ID-bewijs moet aanvragen en hem anders de deur uit te gooien.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100