Betalen de burgers straks minder belasting als de studiefinanciering wegvalt en studenten hun eigen studie gaan betalen middels het leenstelsel?

Volgens mij betaald iedereen mee d.m.v. belasting aan de studiefinanciering die studenten maandelijks krijgen Als het een leenstelsel wordt betalen de mensen dan minder belasting?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De invoering van een sociaal leenstelsel levert een besparing van 350 miljoen per jaar op in 2015 en 800 miljoen in 2020 Er moet bezuinigd worden omdat het verschil tussen wat er binnenkomt en wat er uitgaat anders te groot wordt. De staatsschuld is nu al bijna 500 miljard, dat is bijna € 30.000 per Nederlander. Alle beetjes om te bezuinigen helpen. Dus ook het half of heel miljard bezuiniging per jaar op studiefinanciering. Het aantal studenten neemt echter nog steeds toe. Bij niet ingrijpen zouden de kosten voor studiefinanciering de pan uitrijzen en niet meer beheersbaar zijn. Kortom: het is een illusie te denken dat de bezuiniging van invoering van het sociale leenstelsel bewerkstelligt dat de Nederlander minder belasting zou gaan betalen. Dat hebben de begrotingscijfers zoals gepubliceerd op Prinsjesdag 2014 ook wel laten zien.

Bronnen:
http://www.destaatsschuldmeter.nl/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100