hoeveel pensioen mag je jaarlijks belastingvrij sparen als zzp-er?

mijn nichtje is zzp-er en heeft geen pensioen, maar houdt dit jaar wel wat geld over in haar bedrijfje, mag zij een deel hiervan belastingvrij (of met aftrek) in een pensioenfonds stoppen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Banksparen voor zelfstandigen Banksparen lijkt een “gewone” spaarrekening bij een bank waarop u rente ontvangt. Banksparen is echter niet zo maar een spaarrekening. Het is sparen op een geblokkeerde rekening met fiscaal voordeel. Het is bedoeld als sparen voor uw pensioen en het bedrag dat u jaarlijks spaart kunt u van uw bruto inkomen aftrekken. U betaalt minder inkomstenbelasting en spaart het volledige bruto bedrag voor uw pensioen. Er kan naar keuze één keer per jaar ingelegd worden of u kunt periodiek bijstorten. Sparen is niet verplicht , maar het is wel verstandig periodiek in te leggen, zodat u op uw pensioendatum voldoende kapitaal bij elkaar heeft gespaard. Het kapitaal is niet vrij opneembaar en de (pensioen)uitkeringen worden t.z.t. belast. Eerder opnemen heeft fiscale gevolgen.

Storten in een pensioenfonds is als ZZP-er nog niet mogelijk, maar er is er wel een in opmaak, zie bron Een ZPP-er met een eenmanszaak mag jaarlijks 12% van de winst reserveren voor pensioen via de zogenaamde "Fiscale oude dagsreserve" (FOR) Ook is het mogelijk dit bedrag door te storten in een bancaire lijfrenterekening. Voordelen van FOR en/of lijfrente zijn belastinguitstel (tot na je 67e), een gunstiger fiscaal regime (na je 67e), telt niet mee bij vermogen box 3 en - last but not least- de in een (bancaire) lijfrente gestorte bedragen zijn beschermd tegen faillissement (de FOR zelf is dat niet!)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100