moet je als werknemer zelf naar je werkgever gaan als je contract bijna afloopt? of is het aan de werkgever om dit te doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

meestal is het aan de werkgever om naar jou toe te gaan en je te vertellen dat je contract bijna is afgelopen, maar als het te lang duurt zou ik zelf even naar de werkgever gaan

Waarom zou je wachten tot je werknemer contact opneemt. Je wilt toch zelf ook wel weten waar je aan toe bent? Als je contract niet verlengd wordt moet je toch op zoek naar iets anders. Ik zou dus zelf maar snel eens gaan informeren. Er bestaat voorzover mij bekend ook geen regel die zegt wie contact op moet nemen.

Feitelijk zou je niets hoeven te doen en zou het initiatief van de werkgever moeten uitgaan. In het gunstigste geval (vanuit jou gezien, niet vanuit de werkgever) heeft hij namelijk niet goed vastgelegd wanneer het contract afloopt. Een contract voor bepaalde tijd eindigt van rechtswege (= automatisch) maar als je niets hoort en de daaropvolgende dag gewoon komt werken, is het stilzwijgend verlengd, tegen dezelfde voorwaarden en voor dezelfde tijd maar voor maximaal een jaar. Dan ben je dus weer een tijd onder de pannen. Tenzij de werkgever alsnog het contract tussentijds opzegt (wat alleen kan als dat in het contract is overeengekomen) maar dan heeft hij een ontslagvergunning nodig en die wordt niet zomaar gegeven. Of het contract laat ontbinden door de kantonrechter (gaat hem normaliter geld kosten in zo'n situatie). Of wanneer jullie tussentijds afscheid van elkaar nemen met wederzijds goedvinden. Toch kan ik ook begrijpen wanneer je het meldt. Want stel dat de werkgever alles goed heeft vastgelegd en niet verder wil. Officieel hoeft hij dan niets te doen. Hij kan (bij wijze van spreken) de laatste dag zeggen: 'dit was je laatste dag, morgen hoef je niet meer te komen'. Maar als hij dit van plan is, wil je dat natuurlijk eerder weten om op zoek te gaan naar een andere baan. Lastig, dus.

Als je tijdelijke contract binnenkort verloopt, vraag dan om een verlenging. Een tijdelijk contract heeft een einddatum, en als deze verloopt dan is er geen sprake van ontslag. Ook geldt er geen opzegtermijn. Na een tijdelijk contract heb je recht op een WW-uitkering. Let op: hiervoor geldt wel dat je om verlenging moet hebben gevraagd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100