Baas dreigt met brief te sturen over een vaststelling van slecht werk. Wat betekent dit en kan dit reden tot ontslag zijn?

Beste,

Ik was vergeten de datums van het vlees na te kijken. (Ik werk in een supermarkt) mijn baas beweerd dat dit mijn taak is maar een beenhouwer in zijn dienst komt het vlees aanvullen en moet normaal gezien het slechte ook weer meedoen.

Nu had mijn baas gedreigt mij een brief te sturen.
Waarin die zou 'vaststellen' dat het mijn schuld is dat ik de datums ben vergeten na te kijken. Ik ben het vergeten maar dit behoort normaal gezien niet tot mijn werk.

Ik heb hem hierop gebeld en gezegd als hij niet tevreden is dat hij mijn C4 mocht klaarleggen. Dat wou hem niet hij heeft letterlijk gezegd dat hij 'niet kan lezen en schrijven' maar, voor zo een brief kan hij dat wel.

Is dit iets om mij zorgen over te maken? Moet ik hier een gevolg aan geven vb. vakbond etc of betekent dit niks?

Met veel dank,

J.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

U gebruikt de termen C4 en beenhouwer. Daarom denk ik dat u in België woont. Mocht dat zo zijn dan het volgende: Of zo'n brief een reden tot ontslag is, weet men in feite pas nadat u zo'n brief hebt gekregen en wat er precies in staat. Maar stel dat het zover komt: Wanneer een werknemer de onderneming verlaat (1) , moet de werkgever hem een C4-formulier overhandigen. Een C4 wordt aan de werkgever uitgereikt door de RVA (Rijksdienst voor arbeidsvoorziening) en wordt ingevuld door de werkgever en overhandigd aan de werknemer, die het document aan de uitbetalingsinstelling of vakbond afgeeft, die het doorstuurt naar de RVA. De RVA is in België belast met de organisatie van de werkloosheidsverzekering). Om recht te hebben op werkloosheidsuitkeringen moet een werknemer onvrijwillig werkloos zijn en de RVA gaat aan de hand van de reden vermeld op de C4 na of aan deze voorwaarde voldaan is. Een te vage omschrijving als "de werknemer voldoet niet", zullen er bijna zeker toe leiden dat de RVA bijkomende inlichtingen zal vragen. Laat je goed voorlichten over wat wel en wat niet op het C4 geschreven mag worden. Als er ongeoorloofde zaken op vermeld staan spreekt de administratie van de Wv (Werkeloosheidsvergoeding) van 'vuile' of 'foute' C4. (1) In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, geldt dit altijd bij het einde van een arbeidsovereenkomst, dus ook wanneer de werknemer zelf opstapt of bij beëindiging in wederzijds akkoord.

Een schriftelijke waarschuwing is serieuze zaak. Als je het er niet mee eens bent zou ik schriftelijk terugreageren nadat je de brief hebt ontvangen. Alleen feiten vermelden waarom het niet terecht is dat je waarschuwing hebt ontvangen. Let alleen wel op : je reactie kan ook een reden zijn om je er uit te werken, sommige werkgevers zetten alles op alles om lastige werknemers kwijt te raken. Je zult voor jezelf moeten bepalen hoe jouw werkgever is. Als je je baan wilt behouden is waarschijnlijk beste advies om te vragen hoe je baas vind hoe je volgende keer moet handelen, en van dit gesprek notulen te maken. Vervolgens laten zien dat je het goed kunt, en na paar weken vragen of het nu goed gaat. Succes PS : werkgever kan ontslag aanvragen na goed opgebouwde case over slecht functioneren, dossieropbouw. Als dit je eerste brief en opmerking in je dossier is zou ik niet kiezen voor conflictroute, maar voor samen spreken. Als het vaker is gebeurt, dan is jezelf indekken misschien geen slecht idee

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100