Mag mijn werkgever mij de toegang tot het bedrijf ontzeggen na een verweer van mij op officiele waarschuwing?

Een tijdje gelede heb ik een conflict gehad met 1 van mijn collega's, dit is in een gesprek uitgepraat met desbetreffende collega en iemand met PZ.

Nu komt mijn werkgever gisteren bij me, met de opmerking dat ik prive gebruik zou hebben gemaakt van het internet tijdens werktijd. Ik ben inderdaad veel actief geweest op het internet, maar allemaal voor zakelijke doeleinden.

Mijn werkgever heeft me nu een officiele waarschuwing gestuurd per post met daarin genoemd het conflict met mijn collega (wat dus uitgesproken was) en het oneigelijke gebruik van internet.

Ik zou hier graag een verweer op schrijven, omdat ik het niet eens ben met de aantijgingen wat betreft het internetgebruik, en hem willen wijzen op het feit, dat iedereen binnen het bedrijf mijn inlognaam en code weet, omdat dit algemeen is. En dat ik het niet terecht vind, middels een brief aangesproken te worden op het conflict met mijn collega. In zijn brief wordt gedreigd met ontslag op staande voet.

Nu weet ik, als hij mijn verweer onder ogen krijgt, hij zeer waarschijnlijk, mij de toegang tot het bedrijf gaat ontzeggen, zelfs wanneer ik aan het werk ben.

Kan iemand mij vertellen, hoe ik hiermee om kan gaan?
Als ik geen verweer schrijf, is mijn dossier niet volledig, als ik wel een verweer schrijf, is het gevolg nog onduidelijk...

Hoe om te gaan, op een verstandige manier met dit alles?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Verweer schrijven is zeker aan te raden en mag geen reden zijn je de toegang tot het bedrijf te ontzeggen. Indien dit wel het gevolg is, raad ik je aan direct naar een advocaat of je eventuele rechtsbijstandverzekering te gaan en in elk geval schriftelijk mededelen dat je het oneens bent met die beslissing en je in alle gevallen bereid bent tot het verrichten van arbeid. Je zou je eventuele verweer door een objectief iemand (advocaat, goede vriend of iemand anders) kunnen laten nalezen omdat de toon van dit soort brieven vaak geirriteerd is en dit ook irritatie opwekt bij de geadresseerde. Bovendien is het van belang dat alles wat weerlegd kan worden ook daadwerkelijk en volledig wordt weerlegd.

Als ik dit zo lees is de arbeidsverhouding in het bedrijf aardig verstoord en kan het UWV nu al overgaan tot het afgeven van een ontslagvergunning. Dit betekent dat jij zonder meer je verweer moet insturen, een weigering om jou het bedrijf in te laten is zijn probleem, hij is verplicht toch jou loon door te betalen tot op het moment van ontslag.

Het antwoord op de vraag is: ja dat mag hij. Het is zijn bedrijf, en hij mag uiteraard bepalen wie hij daar binnenlaat. Dat betekent niet dat je automatisch ontslagen bent als je niet meer binnenmag, hij zal gewoon je loon moeten doorbetalen. prive gebruik van internet is weliswaar niet netjes, maar kan zonder duidelijke waarschuwing, of in extreme gevallen niet zomaar reden voor ontslag zijn. Een 'conflikt' met een collega ook niet zomaar, tenzij er (seksueel) geweld aan te pas gekomen is. Zeker protest aantekenen dus, en met al je bewijzen juridische bijstand zoeken. Een vakbond, rechtswinkel of rechtsbijstandverzekering kan je verder op weg helpen.

Idd verweer schrijven over aantijgingen en indien toegang wordt ontzegd aangeven dat je beschikbaar bent voor werk en dat de toegang is ontzegd. En schriftelijk schrijven dat wg verplicht is tot doorbetaling van loon. En dat he bv een antwoord verwacht/reactie binnen 7 werkdagen en dat je de dossier zal overdragen aan je advocaat. Zorg ervoor dat je de brief per bormale post en aangetekend verstuurt. Bewaar wel het bewijs voor aangetekend versturen!!

Verstandig is om (en ik spreek uit ervaring) om onmiddellijk rechtshulp te zoeken. 1. rechtsbijstandverzekering 2. juridisch loket (kunnen gratis helpen) 3. arbeidsrechtadvocaat (vraag of hij een gratis spreekuur heeft) 2 en 3 kunnen ook adviseren over toevoeging advocaat bij bewijs van onvermogen, zie 4e alinea. Misschien is het namelijk veel beter om helemaal niet te reageren, maar dat kan alleen een van de hiervoor genoemde deskundigen beoordelen. Het grootste probleem is dat een werkgever die van je af wil daar heel snel toestemming voor zal krijgen. Het UWV is daar al heel erg makkelijk in. Gezien de slechte economische situatie in heel veel bedrijven geven ze op die grond al heel snel toestemming. En de (kanton)rechter zal al snel een verstoring van de arbeidsrelatie aannemelijk achten als de werkgever dit als reden aanvoert. In het gunstigste geval krijg je een vergoeding waarvan je je ook niet teveel van moet voorstellen. Ik denk dat je werkgever van (personeel af wil) en onder het motto: "Wie een hond wil slaan vind ligt een stok" dreig jij hier nu het slachtoffer van te worden. Want als jij een conflict hebt met een collega en dit is uitgepraat is dit natuurlijk geen reden om je te mogen ontslaan. Laat staan internetgebruik, iedereen zit tegenwoordig privé te internetten en een werkgever kan daar zelf maatregelen voor nemen, zoals de toegang ontzeggen en daarvoor regels opstellen die je moet ondertekenen. Ik adviseer je in ieder geval als je geen recht hebt op rechtsbijstand (je kunt ook nog procederen op basis van zogenaamde toevoeging als je (te) weinig verdient en ook geen (groot) vermogen hebt, zelf geen advocaat te nemen. De kosten en tijd en moeite zijn dit zelden waard. Nogmaals ik weet dit uit eigen ervaring en het bestuderen van talloze rechtszaken. Toegevoegd na 17 minuten: Het zal je duidelijk zijn dat mijn antwoord op het 1e deel van je vraag volmondig ja is. Een werkgever kan bijna alles maken en daar wordt door steeds meer werkgevers heel veel misbruik van gemaakt. Zowel het UWV als de rechters geven de werkgever (in deze slechte economische tijden voor veel bedrijven) heel veel vrijheid om zijn bedrijf zo in te richten als hem goeddunkt dit noemen ze de inrichtingsvrijheid als ondernemer en werkgever.

Bronnen:
www.juridischloket.nl

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100