Zijn er wettelijk vastgestelde regels over het ontvangen van fooien?

Is het normaal dat de door jou ontvangen fooi in de pot gaat en je er niks meer van terug ziet? Klanten willen mij regelmatig een fooi geven, mijn baas heeft een pot staan en daar stop ik het altijd in, het was namelijk niet de bedoeling dat ik dit zelf zou houden. Nu is het vaak het geval dat er bijvoorbeeld aan het eind van het jaar iets mee gedaan wordt (uitstapje, cursus, of het wordt uitgekeerd) maar dit is nooit gebeurd. De fooien kunnen maandelijks best oplopen tot een aardig bedrag, eerlijk gezegd kan ik dit best gebruiken. Ook is de klant tevreden over mij en wil mij een extraatje geven, dat extraatje komt dan uiteindelijk bij mijn baas terecht, die in principe niks met mijn klanten heeft en hun ook niet geholpen heeft. Wat er met de fooien gedaan wordt weet ik dus niet. Heb ik niet recht op mijn eigen fooien, of in ieder geval de fooienpot delen door 2 (mijn baas en ik, verder geen personeel)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Fooien zijn geen loon aangezien zij door derde en zodoende niet door de werkgever worden betaald. Een werkgever heeft geen recht op de fooien die een medewerker ontvangt en kan afdracht daarvan niet vorderen. Van afdracht aan de werkgever is geen spraken, als het geld in een fooienpot voor het personeel wordt gestopt. Dan dient de werkgever hierover geen enkele zeggenschap te hebben. Een werkgever kan een medewerker niet verplichten om aan een dergelijke fooienpot mee te doen, ook niet in een arbeidsovereenkomst of ander contract. Het is niet toegestaan om voorwaarden te verbinden aan de besteding van fooien, waarbij fooien worden gezien als overige inkomsten van de werknemer.

Bronnen:
http://www.arbeidsrechter.nl/fooi-fooien-w...

Uit de bronsite die onderaan is vemeld: "Fooien zijn geen loon aangezien zij door derde en zodoende niet door de werkgever worden betaald. Een werkgever heeft geen recht op de fooien die een medewerker ontvangt en kan afdracht daarvan niet vorderen. Van afdracht aan de werkgever is geen sprake, als het geld in een fooienpot voor het personeel wordt gestopt. Dan dient de werkgever hierover geen enkele zeggenschap te hebben. Een werkgever kan een medewerker niet verplichten om aan een dergelijke fooienpot mee te doen, ook niet in een arbeidsovereenkomst of ander contract. Het is niet toegestaan om voorwaarden te verbinden aan de besteding van fooien, waarbij fooien worden gezien als overige inkomsten van de werknemer (art 7:631-2 BW)." Uit een andere bron: "Wat moet er gebeuren met de fooien die binnenkomen? Daarover zullen afspraken moeten worden gemaakt. Houdt iedere bedieningsmedewerker zijn eigen fooi of deponeren we alle bijdrages in één pot? In dat geval zal er een verdeelsleutel gemaakt moeten worden, waarbij medewerkers een vastgesteld deel krijgen. Welk systeem verdient de voorkeur? Het verdeelsysteem waarbij alle medewerkers - keuken, bediening en spoelkeuken - per gewerkt uur meedelen in de fooien, wordt algemeen ervaren als het meest rechtvaardig en prettig. Alle leden van het team leveren tenslotte hun bijdrage aan het product dat op tafel wordt gezet." http://www.koksforum.nl/artikel/fooi.html Kortom: wat er met de fooien gebeurt (zelf houden/fooienpot) is een kwestei van afspraak. Ze zijn in ieder geval niet voor de werkgever. Verder: een werkgever kan bij de bepaling van de hoogte van het loon wel rekening houden met fooien die een werknemer ontvangt. De werknemer moet ze ook opgeven aan de Belastingdienst.

Bronnen:
http://www.arbeidsrechter.nl/fooi-fooien-w...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100