Heeft iemand enig idee welke HBO opleiding ik kan gaan volgen, om uiteindelijk geneeskunde te gaan doen?

Heb VMBO- TL gedaan en daarna twee jaar Schoevers, nu kan ik dus naar het HBO, maar ik wil geneeskunde gaan doen, alleen heb alleen geen VWO :(. Ben echt ten einde raad! heeft iemand een idee voor mij, wat ik nu het beste kan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

HBO-V HBO verpleegkunde dus. nadat je je propedeuse hebt behaald, kun je meedoen met de loting voor geneeskunde Je kunt ook eerst je HBO-V afronden en daarna doorstromen.

Je kunt 1 jaar je propedeuse op HBOV halen (verpleegkunde). Lijkt me ook één van de meest logische keuzes en daarna kun je naar de universiteit voor geneeskunde.

Hangt er ook een beetje vanaf of je al weet welke specialisatie zou willen kiezen als je basisarts bent. Als je bijvoorbeeld gynaecoloog of huisarts wilt worden, zou je verloskunde kunnen doen, als je radioloog wilt worden is MBRT (medisch beeldvormende en radiotherapeutische technieken) misschien best praktisch, als je meer denkt aan orthopedie of chirurgie is fysiotherapie misschien handig, als je anesthesiologie zou willen doen zou je kunnen denken aan anesthesiemedewerker, operatieassistent of medische hulpverlening, en als je oogarts wilt worden, zou ik je zéker optometrie aanraden. Wil je kaakchirurg worden? Denk dan aan mondzorgkunde. HBO-V (verpleegkunde) is al genoemd en ligt misschien voor de hand, maar je zou ook kunnen denken aan farmakunde, of aan een meer sociale opleiding zoals hbo psychologie of maatschappelijk werk, waarin je alvast gesprekstechnieken leert. Er zijn wat dat betreft genoeg HBO opleidingen die gerelateerd zijn aan de zorg. Denk er trouwens wel aan dat je niet met elke HBO-propedeuse door kunt stromen naar geneeskunde. Met een VWO-diploma voldoe je ook niet automatisch aan de eisen. Als je niet het juiste profiel hebt, moet je VWO-certificaten halen voor natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie. Dat geldt ook voor de meeste HBO-instromers. Er zijn wel diverse instellingen waar je je kennis kunt bijspijkeren zodat je voldoet aan de eisen, en bij een aantal universiteiten kun je ook via een colloquium doctum in aanmerking komen voor loting. Kijk maar eens op deze site: http://www.ikwildokterworden.nl/vooropleiding Daar staat o.a. dit: "Ik heb tenminste een propedeuse examen van een HBO opleiding, wat nu? Bij tenminste een propedeuse opleiding van een HBO kom je niet automatisch in aanmerking voor de mogelijkheid om te loten voor de studie geneeskunde. Ook dan dien je vwo-deelcertificaten of universitair testimonia van de vier profielspecifieke vakken van het profiel Natuur & Gezondheid te behalen. Je volgt dan dezelfde procedure als VWO scholieren met een verkeerd profiel. Zie aldaar! Zie ook toelatingseisen geneeskunde met HBO als vooropleiding van het VUMC." Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100