Wie betaalt die juridische kosten?

De toelichting van je vraag was: "Mijn werkgever, een scholengemeenschap wil mij eervol ontslaan d.m.v. een beeindigingsovereenkomst.
Ik ga deze niet tekenen. Ik had een tijdelijke aanstelling van 1 november tot 31 juli. Ik vind dat ze mij maar moeten herplaatsen. Waar vind ik op mijn 51e nog een baan?
Als ze dit nu via de kantonrechter gaan doen, wie betaalt die kosten dan?
Heb ik een advocaat nodig? Wie betaalt die kosten dan uiteindelijk?"

Weet jij het antwoord?

/2500

Poging 2... Juridische kosten zijn in principe uit eigen zak, tenzij u bij een schikking overeenkomt dat de tegenpartij deze moet betalen, of een (kanton)rechter bij een rechtszaak bepaalt dat de tegenpartij moet betalen. Hierbij geldt wel dat een kantonrechter in de regel vooraf vastgestelde bedragen toewijst die vaak niet de werkelijk gemaakte kosten dekken. Dan wat extra informatie die ik zeer nuttig acht in dit geval: Als ik het goed begrijp dan zijn dit de feiten: U heeft een contract tot 31 juli 2012. U bent niet op staande voet ontslagen (want ze willen een eervol ontslag). Er zijn nu geen werkzaamheden meer voor u. De school wil het contract eerder ontbinden. Twee opties. Of u gaat niet akkoord met het voortijds beëindigen waardoor u tot en met 31 juli beschikbaar moet zijn voor werk. Als zij vervangend werk aanbieden dan moet u daar redelijkerwijs aan meewerken. Zij betalen u totdat uw contract van rechtswege afloopt. De andere optie is dat u akkoord gaat met een voortijdige beëindiging. Dit kan interessant voor u zijn als u weet dat er toch geen (of alleen vervelend) werk voor u is en als er een voldoende financiële compensatie tegenover staat. Wat is in dit geval redelijk? Dat is afhankelijk van het salaris dat u nog tot 31 juli zou moeten ontvangen, het (al dan niet gemiste) recht op WW en een compensatie voor eventuele kosten die u gemaakt heeft. Wellicht kan u wel genoegen nemen met iets minder dan het volledige bedrag in ruil voor de vrijheid die u krijgt om zonder verlies van inkomsten te gaan solliciteren. Maar als u zeker bent dat u nergens anders aan de slag komt dan is dat natuurlijk ook weinig waard(dat lijkt mij overigens niet de juiste instelling, maar goed…) Waar u goed op moet letten is of de manier waarop het ontslag tot stand komt niet uw recht op WW doet vervallen. Denk er ook aan dat dit soort overeenkomsten niet niet aan u worden aangeboden zonder dat er een aanzienlijk voordeel voor de werkgever in zit. Laat dit soort vaststellingsovereenkomsten dus altijd doorlopen door bijvoorbeeld uw vakbond, een juridisch loket of door uw rechtsbijstandverzekeraar. Als u op geen van allen een beroep kan doen dan kan u op zoek gaan naar een jurist die gespecialiseerd is in arbeidsrecht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100