overname bedrijf inclusief personeel. hoe zit het met de contracten?

Als je meer dan 3 jaar 40 uur per week werkt maar je hebt een contract voor 30 uur en je bedrijf wordt overgenomen inclusief baangarantie voor het huidige personeel. Moet de nieuwe werkgever je dan een contract geven voor 40 uur of mag hij zich aan het oorspronkelijke contract houden?

Weet jij het antwoord?

/2500

In principe wordt je contract opengebroken. Er word je een nieuwe baan aangeboden; deze kan je natuurlijk weigeren maarja.... Je moet het zien dat je eerst ontslagen wordt en vervolgens weer aangenomen bij een ander bedrijf. Baangarantie slaat op het feit dat je een baan aangeboden gaat worden; de voorwaarden kunnen anders zijn. Zowel als uren als inhoud. Normaal gesproken worden de contracten in eerste instantie 1 op 1 overgenomen omdat er gekeken wordt wat in het belang van het bedrijf is (continuïteit). Dit neemt niet weg dat mettertijd veranderingen doorgevoerd gaan worden omdat activiteiten zullen veranderen. Ik neem aan dat er een gesprek zal plaatsvinden en daar zou je je situatie uiteen kunnen zetten.

Als het bedrijf wordt overgenomen, dan heet dat een activa/passiva transactie. Alle goederen, alle opdrachten, personeel etc. gaat mee. In dat geval gaat het personeel 'van rechtswege' mee naar het nieuwe bedrijf. Je houdt je bestaande contract en alle lopende afspraken, alle primaire, secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden. Als jij een contract hebt voor 30 uur per week, maar je hebt al 3 jaar 40 uur per week gewerkt (en ook alle rechten daarvoor ontvangen, zoals vakantierechten, eventueel ADV dagen, gewoon salaris voor 40 uur en niet 30-uur salaris plus 10 overuren) dan heb je een arbeidsovereenkomst voor 40 uur per week. De praktijk heeft het contract achterhaald, en je kunt uitgaan van een 40-urige werkweek voor je arbeidsovereenkomst. Het is natuurlijk iets moeilijker om dit ook werkelijk af te dwingen, want als de nieuwe eigenaar wil gaan reorganiseren en snijden in het bedrijf, dan zit je op een moeilijke plek: organiek staat er in het organogram maar een 75% FTE op die plaats en hij kan je dat aanbieden als 'passend werk' als je anders boventallig zou worden. Maar in principe kan je uitgaan van een 40 urige werkweek voor de toekomst.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100