Als je niet weet wat je wilt worden, wat kun je dan het beste worden?

Stel, je hebt diverse diploma's, minimale ervaring op verschillend gebied, maar niets sluit bij elkaar aan. Je bent nergens echt goed in, of kunt dat op zijn minst niet bewijzen. Je weet niet waar je echte passie ligt, wat je echt leuk vindt om te doen.
Welk beroep is dan geschikt? Wat kun je het beste gaan doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Weet je niet waar je passie ligt? Dan moet je daar achter zien te komen. Vaak weet je het namelijk wel, maar weet je niet dat je het weet. Ik kan natuurlijk niet zeggen dat dat voor jou ook zo geldt, maar het zou me niet verbazen als het zo zou zijn. Kijk naar je verleden. Wat vond je als kind leuk? Als kleuter bijvoorbeeld, of tijdens je vroege schooljaren? Was je aan het organiseren, bijvoorbeeld de teamindelingen aan het maken van wie bij welk team zou spelen bij voetbal/tikkertje/watdanook? Of verdeelde je de rollen voor een toneelstuk, of bepaalde je de choreografie (jij gaat daar staan, jij komt vanaf die kant op, en je hullept)? Dan ben je een echte regelaar. Ga dan in de evenementenorganisatie, of word ploegleider. Was je een bouwer, dus een stad aanleggen of een huis inrichten? Dan moet je iets creatiefs/creërends zoeken. Wilde je altijd de snelste/eerste/beste zijn? Zoek dan een competitief beroep. Je kunt aan verkoper denken. Enzovoort. Ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen. Meer dan dat kan ik helaas niet voor je betekenen. Toegevoegd op 28-05-2009 23:24:49 hullept --> hullept Toegevoegd op 28-05-2009 23:25:09 Doe ik het weer...! hullept --> huppelt Toegevoegd op 28-05-2009 23:26:32 Wat ook werkt: lees personeelsadvertenties door - op papier, niet op je scherm. Omcirkel elke term die je aanspreekt. Doe dat snel en intuïtief, bij de eerste keer lezen. Als je twintig advertenties hebt gehad, sorteer je ze. De advertenties met de meeste kringels bovenaan. Die vind je kennelijk het interessantste.

Lekker gaan reizen oid, even je zinnen verzetten. Even goed nadenken en luisteren naar jezelf. Iedereen heeft wel iets wat hij/zij leuk vindt en voldoening uit haalt.

Vakkenvullen bij de Aldi... Die zoeken toch steeds personeel... En dan ben je bezig en dan zie je wat je niet wilt en dat motiveert enorm om wel uit te gaan zoeken wat je dan wel wilt... En je kunt dan vakkenvullen wegstrepen... en hoe meer je wegstreept hoe beter overblijft wat je wel graag wil...

Beroepskeuzeadviseur.

Opeens heb je het, je wordt conducteur. Althans dat zeggen ze dan in de reclame. Als je niet echt weet waar je passies / interesses liggen wordt het denk ik heel moeilijk om iets te vinden wat ook bij je past, dan kun je denk ik niet veel anders dan het eerste aannemen wat je tegenkomt, dat een tijd proberen en kijken hoe het bevalt. Het is dus denk ik handig om toch eens te kijken wat je echt interesseert om daarna wat gerichter op zoek te kunnen naar een dergelijke baan.

Het belangrijkste bij een baan is altijd dat je je er prettig bij voelt. Probeer eens om baanadvertenties te lezen, en je dan af te vragen: "Zie ik mezelf elke ochtend vrolijk opstaan om hier naar toe te gaan?". Als het antwoord ja is, is dat al een hele goede stap. Als dat niks voor je doet kan je natuurlijk ook aan andere dingen denken: waar zijn er op dit moment vacatures, waar heeft de maatschappij behoefte aan, hoe kan ik echt iets nuttigs doen. Of probeer factoren op te schrijven die je van belang vindt, zoals vaste werktijden of juist afwisseling, veel collega's of zelfstandig, met mensen of met papieren, enzovoorts.

Ik zou zeggen als je het echt niet weet. Probeer er een jaartje tussenuit te gaan. Ga reizen, doe een jaartje vrijwilligerswerk. Kom even tot rust. Op zulke momenten zijn je gedachte helder. Heb je tijd om over jezelf na te denken. Waarschijnlijk kom je er dan wel achter wat goed bij je past en wat je kan.

Wietkweker

Heel gek misschien, maar pas toen ik besloot dat ik echt niets meer uit de weg zou gaan en er altijd zou zijn voor wie dan ook mij in dienst neemt en met hart en ziel er tegenaan zou gaan, heb ik de baan gevonden die het beste bij mij past.

Kijk niet naar de functies an sich, maar naar de omschrijving ervan. Wat moet je doen in die banen die je ziet staan? Wat vind je leuk, wat niet. Wat kan je al, wat zou je moeten leren? Als je op deze manier naar banen kijkt, dan kom je wellicht iets tegen wat je wel wilt en kunt doen.

Probeer eerst te achterhalen wat je echt graag doet en probeer daar iets in de buurt te vinden. Toegevoegd op 28-05-2009 23:25:45 Oh tipje: Je kunt altijd nog de politiek in gaan. Daar schijnen hersens en gezond verstand ook niet echt groots aanwezig te zijn.

In dat geval maakt het niet uit wat je gaat doen. Gewoon wat aanpakken en kijken wat er gebeurd. Misschien vindt je het wel leuk en komen er kansen op je pad. Na een jaartje besluit je om wat anders te proberen of nog een jaartje te blijven. Je doet op die manier veel werkervaring op en bent met vele mensen in contact. Ik zou het wel weten!

Ga de politiek in of wordt directeur of kunstenaar of toneelspeler. In deze beroepsgroepen vindt je de meeste mensen die niet wisten wat ze wilden worden.

vakkenvuller!

Schilderen? Dat kun je toch laten zien... Misschien....tijdelijk erbij klussen. Wie bezig is, komt misschien tot betere ideeën.

Je zou 'manager' moeten worden. Je kan het grappig opvatten, maar ik bedoel het serieus. Als manager moet je van veel dingen een beetje afweten, je hoeft niet van een bepaald punt 100% te weten. Daar zijn de specialisten voor. Zo kan je wel aan alle facetten ruiken en uitzoeken waar je echte passie ligt. Ik weet dat dit in de praktijk zo goed als 150% uitgesloten is, dat deze constructie waarheid wordt. Een realistitsiche optie, is om je in te schrijven bij een uitzendbureau en daar je verhaal uit te leggen. Vaak kunnen ze wel een leuk/leerzaam traject van verschillende banen/vakgebieden/bedrijven voor je uitstippelen. Succes ermee!

Er is altijd wel iets wat je het meeste aanspreekt, ga dat dan proberen! Of zoek op een site waar droombanen staan: banen die bijna niemand heeft en die super gaaf zijn! Of vind een beroep uit! Toegevoegd op 29-05-2009 10:38:58 Of schrijf een boek over.. keuzes

Ineens weet je het. Ik word conducteur!

Klinkt precies als ik, en ik ben nu al 10 jaar werkzaam als intercedente!!

Iets gemakkelijks. Dienstmeisje, tuinman, vakkenvuller...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100