Hoeveel ton mag je max besturen met rijbewijs BE?

Wij gaan in sept verhuizen en nu vragen wij ons af wat voor wagen wij max kunnen huren. Wij hoorde iets van 7 ton maar mijn man denkt dat het minder is. 7 ton zou wel mooi zijn, dan kan alles (ca 13-14 m3) in 1x mee denk ik.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Met een losse bestelwagen is het maximum inderdaad 3500 kg totaalgewicht, maar met een aanhanger mag je totaalgewicht hoger zijn mits je binnen laadvermogen trekkend voertuig en van aanhanger blijft. Er bestaan speciale BE bestelwagens met een dubbele achteras die het grootst mogelijke laadvermogen hebben: zgn. klikstar. Het is in feite een chassis met een losse bak die als aparte aanhanger geregistreerd is, het rijdt als een gewoon bakwagentje. Toegevoegd na 5 minuten: Juiste benamingen: Knikstar of Clixtar, twee iets verschillende varianten. Je kunt ze herkennen aan het feit dat ze een set achterlichten tussen de beide achterassen hebben. Toegevoegd na 13 minuten: In de link hieronder staat beschreven wat binnen de Nederlandse wet toegestaan is. Toegevoegd na 19 minuten: De wagen op de foto heeft een 5,5 ton bak!

Bronnen:
http://www.veldhuizen.eu/index.php?option=...

De gehele combinatie mag inclusief laadvermogen niet zwaarder zijn dan 3500 kg. Dus 3,5 ton. Staat trouwens ook op je rijbewijs.

Het beste is om een aanganger te huren die jou auto mag trekken, dan mag je inderdaad meer dan 3500kg rijden (totaal). CBR: Wat is de maximum massa van het trekkende voertuig? Evenals het gewicht van de aanhangwagen, is ook het gewicht van de totale com­ binatie met een rijbewijs BE niet van belang. Deze mag meer dan 3.500 kilo zijn. Zorg er wel voor dat het trekkende voertuig een maximum massa heeft die lager is dan 3.500 kilo. Is die hoger, dan hebt u een groot rijbewijs (categorie C) nodig.

Een B-E trekker oplegger combinatie mag 7.500 kg wegen. Daarboven zou je een chauffeursdiploma moeten hebben, en voor het chauffeursdiploma moet je een C rijbewijs hebben. Dus met B-E maximaal 7,5 ton. http://nl.wikipedia.org/wiki/Chauffeursdiploma_(bus_of_vrachtauto)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100