Wie heeft er voorrang: een veerboot of het gewone scheepvaartverkeer?

Of hang dat van vaarrichting af of van nog wat anders?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De veerboot mag pas gaan varen als dat veilig is. Maar zodra de veerboot eenmaal onderweg is, moet het overige verkeer wachten. Dit heeft ermee te maken dat veerboten verschillende manieren hebben om naar de overkant te komen. Eén daarvan maakt gebruik van stroming: de veerboot zit vast aan een lange ketting, die weer een stuk stroomopwaards vast zit in de bodem van de rivier. Zodra de veerboot vertrekt, maakt hij onder invloed van de stroom een soort slingerbeweging aan de ketting, en 'zwaait' als het ware naar de andere oever. Dan werkt het natuurlijk niet als de veerboot halverwege zijn slinger moet stoppen. Daarom mag je de koers van een veerboot zodra hij onderweg is niet onderbreken.

Voor motorvaartuigen gelden de volgende regels: Beroepsvaart heeft voorrang op recreatievaart. Een pont is beroepsvaart, en heeft dus voorrang op recreatievaart, ook al vaart het recreatieschip aan stuurboord wal in het hoofdvaarwater. Hier waren beide schepen beroepsvaart. Dan geldt de regel, dat schepen die aan stuurboordwal in het hoofdvaarwater varen, voorrang hebben op schepen die dat niet doen. Toegevoegd na 1 minuut:   Dit staat in het binnenvaartpolitiereglement (BPR) - zie de Bron hieronder.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/cgi-bin/deeplink...

Een pont hoort te wachten op doorgaande vaart

Net zoals in het verkeer hebben schepen die van rechts(stuurboord)komen voorrang.Behalve als ze een speciaal teken hebben.Dan zijn ze moeilijk b.v te manoeuvreren.Een veerboot heeft dat niet en moet zich dus aan de regels houden.Een vissers boot wel als deze b.v een net achter zich aansleept.

wat stuurboord is bij een kanaal, dus geen rivier is niet bekend.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100