Een boete is in principe bedoeld als opvoedkundige straf en dient derhalve dat doel te dienen.
Iemand straffen die niet toerekeningsvatbaar is zinloos. Indien dat het geval is (dat kan eventueel door een rechter worden vastgesteld) kan ook geen boete worden opgelegd.
Een black-out kan zo'n moment van ontoerekeningsvatbaarheid zijn.
Kan iemand die niet toerekeningsvatbaar is dan zomaar alles doen ?
Nee, ook dat kan natuurlijk niet.
Op het moment dat een ontoerekeningsvatbaar persoon een gevaar voor zichzelf of de samenleving vormt, dan moet de overheid ingrijpen.
In uw geval bent u blijkbaar in een roes gaan rijden. MOGELIJK als gevolg van die roes hebt u een overtreding begaan. Is dat laatste het geval, dan is daarmee wellicht aangetoond dat u (tijdelijk) niet in staat bent om veilig een auto te besturen. Dat in inhouden dat om medische redenen uw rijbewijs (tijdelijk) wordt ingevorderd.
Bent u voor het ongeluk niet in een roes geweest, dan bent u dus met uw volle verstand tegen een andere auto aangereden (en blijkbaar ook dóórgereden) tja... dan bent u ook naar uw volle verstand aansprakelijk en is een boete gewoon terecht.
De derde optie is dat u aantoonbaar slechts tijdelijk niet toerekeningsvatbaar bent geweest én dat het zéér onwaarschijnlijk is dat een dergelijke situatie zich opnieuw voor zal doen. B.v. iemand heeft u een klap op het hoofd gegeven en u bent in een half bewusteloze toestand gaan rijden. De kans dat u opnieuw een klap op uw hoofd gaat krijgen én dat u daarna weer gaat rijden is verwaarloosbaar klein. In dat geval zullen maatregelen als het intrekken van rijbewijzen, of het uitdelen van boetes zinloos zijn. In dat geval zal (uiteindelijk) de rechter geen maatregelen nemen.
Toegevoegd na 9 minuten:
Even voor de volledigheid: dat u door uw onwelwording (tijdelijk) niet toerekeningsvatbaar bent geweest moet natuurlijk wel eerst aangetoond worden !