Waarom mogen er op Vlieland en Schiermonnikoog geen auto's rijden?

Texel, Terschelling en Ameland zijn auto toegankelijk.
Vlieland en Schiermonnikoog zijn (bijna) auto ontoegankelijk.

Je mag alleen met de auto al je een vergunning heb gekregen bij de gemeente. Maar waarom zijn Vlieland en Schiermonnikoog eigelijk autoluw en is dat altijd zo geweest?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vlieland is niet geschikt voor veel auto's, omdat er maar 1 weg is. Schiermonnikoog is een beschermd natuurgebied en om die reden autovrij. Het eiland heeft de status Nationaal park.

Bronnen:
http://schiermonnikoog.info/nl/schiermonnikoog.php
http://www.vlieland.nl/wonen-en-welzijn/ve...

Gewoon omdat ze dat niet willen. Bovendien, als ze autoverkeer toestaan vertienvoudigt meteen het toerisme. Het hele eiland gaat dan naar zijn grootje.

Schiermonnikoog is altijd autoluw geweest, en de praktische oorzaken zijn simpel: -Er is maar één dorp, alles is op loopfietsafstand -Er is maar een paar (smalle) wegen, er is geen ruimte voor extra auto's (anders dan de bewoners auto's). -De boot vaart maar een paar keer per dag en kan niet veel auto's meenemen (en tot diep in de jaren 60 helemaal niet: http://wiki.woudagemaal.nl/w/index.php/Oostmahorn) Toegevoegd na 2 minuten: Aanvulling: Op Schiermonnikoog is er nog een weg van circa 2 km van de haven naar het dorp; op Vlieland meert de boot midden in het dorp aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100