Wat is de parallel rijbaan?

Soms hoor je op de radio "file op de parallel rijbaan". Wat wordt daarmee bedoeld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Daarmee word bedoeld de rijbaan die er naast loopt. Hoewel tegenliggers ook paralel rijden bedoelen ze dan vaak de meest linker baan, al dan niet aan de andere kant van de vangrail. Toegevoegd na 1 minuut: Correctie, tegenliggers rijden niet paralel, echter de rijbaan loopt wel vaak paralel.

Een parallelrijbaan is een type rijbaan op een autosnelweg, waar deze is opgesplitst in een hoofdrijbaan en parallelrijbaan. In dat geval zijn er doorgaans 4 rijbanen, twee per richting, met in totaal minimaal 8 rijstroken. De parallelrijbaan zal in de meeste gevallen de aansluitingen bedienen en ligt aan de buitenzijde van de autosnelweg. Voorbeelden van een parallelstructuur in Nederland zijn bijvoorbeeld de A2 bij Utrecht, 's-Hertogenbosch en Eindhoven, de A12 bij Utrecht en de A16 bij Rotterdam. Onder een parallelrijbaan wordt meestal niet de parallelstructuur bij een klaverblad bedoeld, dit zijn rangeerbanen.

Naast een snelweg loopt soms een andere weg dezelfde kant op. Dat is de paralelrijbaan want die loopt paralel, dus evenwijdig aan de hoofdrijbaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100