Wat is het verschil tussen een rond blauw (verkeers)bord met een witte pijl en een rechthoekig blauw bord met eenzelfde pijl?

Beiden kom je tegen, ze lijken hetzelfde effect te beogen, waarom dan 2 vormen? Ik dacht altijd rond is een gebod- of verbodsteken en vierkant of rechthoekig een advies. Begin er nu aan te twijfelen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Een blauw verkeersbord met een witte pijl geeft (indien 'ie recht is, er zijn verschillende pijlen) aan dat je te maken hebt met een verplichte rijrichting; in dit geval mag je alleen rechtdoor. Een rechthoekig blauw bord (je bedoelt vierkant denk ik) houdt in dat je alleen in deze richting mag rijden, omkeren of achteruitrijden is verboden: je hebt te maken met een éénrichtingsweg. Het verschil is dat je het ronde bord tegenkomt op een plaats waarbij je niks anders kunt doen dan rechtdoor rijden, een weg met een vierkant bord kun je besluiten in te gaan, maar je bent het niet verplicht, je kunt bijvoorbeeld ook rechtsaf. Hopelijk is het een beetje helder!

Bronnen:
http://verkeersborden.jdx.nl/d.html
http://www.verkeersborden-oefenen.nl/betek...

Rechthoekig is eenrichtingverkeer. Rond is aanwijzing over langs welke kant je de vluchtheuvel o.i.d. moet passeren.

Het vierkante bord duidt éénrichtingsverkeer aan en het ronde bord duidt een verplichte rijrichting aan.

Het ronde teken is een "gebodsteken" dus in uw voorbeeld een verplichte richting. Het rechthoekig teken is een "aanwijzingsteken" wat in dit geval er u op wijst dat u in een eenrichtingsstraat rijdt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100