Waarom is een stoplicht rood aan de bovenkant, en groen onder?

Dus waarom niet groen boven, en rood onder.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

de kleuren rood en groen waren al reeds bekende kleuren in de industrie van voor +-1920. De "emotie" die de kleuren bij een mens opwekte was reeds bekend, en dus zijn de kleuren logisch gekozen. de volgorde heeft vooral te maken met prioriteit. In het verkeer is rood belangrijker dan groen. In heuvelachtig landschap kan dit cruciaal zijn. Bij de spoorwegen is het juist omgekeerd. Ook hier is rood belangrijker. Maar door o.a. sneeuwval op de zonnekapjes (van het lampje eronder) kan de bovenste lamp bedekt zijn. De onderste heeft hier geen last van, dus is er gekozen voor Rood onderaan. de eerste stoplichten (verkeerslichten) dateren rond 1900, en niet allemaal hadden deze volgorde... gewoon trial-error en praktisch ervaring.

Omdat het zo ook voor kleurenblinde mensen duidelijk is wanneer zij moeten stoppen en wanneer zij mogen doorrijden. Toegevoegd na 3 uur: Dit is zeker wel het antwoord op de vraag, en correct ook. Lees maar in http://www.verwey-jonker.nl/doc/participatie/Een-onnodige-handicap_3724.pdf: In Nederland wonen ongeveer 700.000 kleurenblinden. Met hun handicap werd tot voor kort alleen rekening gehouden bij verkeerslichten, die een dubbele codering hebben (rood/boven). Als dat niet zo was, zou er verkeerschaos ontstaan. Eén op de 12 mannen (!) zou namelijk de gekleurde signalen fout interpreteren. Het aanpassen van verkeerslichten is dus een verstandige investering die het algemeen belang dient.

Bronnen:
http://www.kleurenblindheid.nl/

Omdat dit zo is afgesproken. Er is geen andere verklaring voor. Toch zijn er kleine verschillen in verschillende landen. In Nederland is het zo dat de stoplicht van rood naar groen springt, in sommige landen gaat de stoplicht van rood naar oranje naar groen.

Het is duidelijk herkenbaar voor iedereen.

Driekleurige verkeerslichten 7. De verkeerslantaarns van driekleurige verkeerslichten zijn samengesteld uit een rood, een geel en een groen licht, die in een verticaal vlak zijn aangebracht; het rode licht boven, het gele licht in het midden en het groene licht onder.. Overheid.nl

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0009151/geld...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100