Kan ik op mijn aanhanger velgen binnenstebuiten monteren? Dus met de holle kant buiten?

Ik wil op mijn aanhanger grotere wielen monteren, maar dat gaat niet zomaar, omdat ze anders tegen de as aanlopen. Nu had ik het idee om de velgen andersom te monteren, dus met de holle kant naar buiten (net als de achterwielen van vrachtauto's). Kan dat zomaar, of is dat gevaarlijk om welke reden dan ook?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat kan erg gevaarlijk zijn JanssenFrank! Bij de constructie van 'n velg is er bewust voor gekozen de bevestiging daarvan op de as UIT het hart te plaatsen! Als de velg echter 'contra' wordt gemonteerd, zullen er totaal andere (lees: hogere) krachten op de bevestigingspunten worden uitgeoefend. De constructie van de velg is daar niet op berekend.....

Nee kan absoluut niet. de wielbouten/moeren zullen loslopen omdat ze dan niet meer geborgd worden door de vorm van het gat waar je de bouten/moeren indraait.

Nee, dit is absoluut niet mogelijk. Naast het feit dat de wielbouten dan hun borgende werking verliezen, steken de velgen waarschijnlijk ook buiten de spatborden uit. Dit is niet toegestaan op de openbare weg en kan gevaarlijk zijn voor mede weggebruikers. wellicht dat het verstandig is om te kiezen voor banden die minder breed zijn, via de onderstaande link vind je in de tabel de meest gebruikte aanhangwagen banden. Bij bandentype staat bijv 155 voor 155mm breed.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100