Rijden zonder rijbewijs, wat zijn de gevolgen?

Ik ben dus gister gepakt met het rijden zonder rijbewijs, een vriend van me reed in de auto van mij vader en ik zat achterin toen we werden aangehouden, ik wil graag weten wat de gevolgen zijn voor mij omdat ik ook geen rijbewijs heb ik ben 16 jaar de bestuurder is ook 16, krijg ik hiervoor een proces verbaal of alleen een boete?

Weet jij het antwoord?

/2500

Voor jou niets. Die vriend van je reed en zal dus een boete krijgen. Jij hebt niets strafbaars gedaan.

Je krijgt een boete van rond de 300,- plus procesverbaal.

De gevolgen hadden in het geval van een ongeluk heel ernstig kunnen zijn. Omdat geen van jullie beiden een rijbewijs heeft, zal ook geen van beide zijn verzekering kunnen aanspreken. Aangezien jij achterin zat en niet de bestuurder was, zul jij niet direct problemen krijgen, je vriend zal wel een flinke boete krijgen. Deze zal minimaal 70 Euro bedragen voor het niet kunnen tonen van een rijbewijs. Maar nogmaals, ik wil erop aandringen dat jullie deze stunt niet nogmaals gaan herhalen. Stel je veroorzaakt een ongeluk en er is een ander voertuig bij betrokken. Stel die bestuurder overlijdt of raakt arbeidsongeschikt... je verzekering dekt dit niet... Gewoon nooit doen, nooit!

Als je een beetje pech hebt, krijg je een boete en misschien wel een taakstraf.

Er kan jou medeplegen van joyrijden ten laste gelegd worden, ook al heb je zelf de auto niet bestuurd. zie de link hieronder voor jurisprudentie. je vriend kan joyriden en het rijden zonder rijbewijs ten laste gelegd worden. De politie maakt proces verbaal op, de officier van justitie bepaalt vervolgens de hoogte van de boete. In het geval dat je vader wist, dat jullie in de auto gingen rijden, dan is er geen sprake meer van joyriden. je vader is dan echter wel strafbaar, omdat hij iemand zonder rijbewijs in zijn auto heeft laten rijden.

Bronnen:
http://www.wetboek-online.nl/jurisprudenti...

ter aanvulling op het hiervoor genoemde antwoord. na 3 x te worden gepakt met rijden zonder rijbewijs mag je de aankomende 5 jaar geen rijbewijs halen. jullie zijn pas 16 dus als je het voor je 18de vaker doet kan je tot je 23ste helemaal geen auto meer rijden. daarnaast zijn dit soort stunts niet verstandig als je iemand had aangereden hadden jullie of jullie ouders daar hun leven lang voor moeten betalen. daarnaast zijn jullie niet allebei strafbaar maar omdat jullie het samen deden is het ook wel zo eerlijk samen de kosten te delen. die vriend kon zonder jou namelijk niet in de auto van jou vader rijden Toegevoegd na 1 minuut: misschien krijgt die vriend nu door jou schuld een strafblad waar die lang aan vast zit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100