Hoe zwaar telt een blunder bij een rijexamen?

Ben nl ondanks nog wat foutjes geslaagd, met de nodige dosis geluk.
(Bij een andere examinator wellicht gezakt!)
Mijn instructeur zei namelijk dat je begint met 10 en dat je 6 moet overhouden.
Hoe zwaar telt dus die blunder?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat is volledig afhankelijk van de situatie, de ernst ervan, de gemaakte fout en nog tal van andere factoren. Ook zal de ene examinator het een grovere fout vinden dan de ander, die misschien wat soepeler is. Praktijkvoorbeeldje: mijn instructeur leerde mij vanaf het begin af aan het openen van het portier met de rechterhand in plaats van de linker, zodat je goed kan kijken of er écht niks aankomt. Hij had namelijk een keer meegemaakt dat er iemand tegen een opengaand portier was opgereden omdat degene die het opende niet goed had gekeken en hij wilde dit niet nog eens meemaken. Vandaar dat hij hier altijd op hamerde. Een examinator zal er waarschijnlijk een heel stuk minder op letten dan mijn (specifieke) instructeur.

Dat ligt er maar helemaal aan hoe 'dom' die blunder is , maar vooral : hoe gevaarlijk ! In je zenuwen een paar keer 'tandjes poetsen' of de motor af laten slaan voor het stoplicht is niet zo'n ramp, dat kan de beste overkomen, en brengt jezelf en het overige verkeer niet in gevaar. Per ongeluk door rood rijden of een fietser bijna raken is van een andere orde ; dan kun je je roze pasje nog wel even vergeten. De examinator let er niet op of je rijdt of je al jaren niet anders doet, maar of je veilig rijdt, het verkeer in de gaten houdt, je snelheid aanpast, op de verkeersregels let etcetera. Kleine technische blundertjes (een half uur doen over fileparkeren) is niet zo belangrijk ; veilig rijden wel.

Ze letten vooral op de algehele indruk van je rijstijl. Zit je ontspannen maar geconcentreerd achter het stuur, ben je in staat om te anticiperen, l;et je goed op de andere verkeersdeelnemers en houd je je aan de verkeersregels. Kun je inspelen op onverwachte situaties. Mijn met hem in de auto. Dat ik een aantal keren geen antwoord gaf op zijn vragen, omdat ik me wilde concentreren op lastige verkeerssituaties was volgens hem doorslaggevender dan het feit dat ik, zoals hier al genoemd wordt, ik de auto wel erg moeizaam en scheef in parkeerde.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100